Тютюневият бос от хаджидимовското село Абланица - Еркан Лапантов и

...
Тютюневият бос от хаджидимовското село Абланица - Еркан Лапантов и
Коментари Харесай

Тютюнев бос отива на съд, в схемата е замесен и полицай

Тютюневият необут от хаджидимовското село Абланица - Еркан Лапантов и още 9 души ще се явят пред Специализираният углавен съд, откакто Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт против тях за присъединяване в проведена незаконна група, занимаваща се с преправка и разпространяване в страната на тонове нарязан тютюн, без съответно позволение и без заплащане на изискуем данък, оповестиха от държавното обвиняване.

Сформирането на незаконното съдружие, почнало през януари 2017 година и траяло няколко месеца, поради бъдещата огромна активност. Замислената от уредника на групата Еркан Лапантов скица предвиждала основаването на три бази за преправка на тютюн в с. Черна вода, Русенско, в гр. Сливен и в гр. Симитли.

Там, в наети складови пространства, ситуирани в покрайнините на обитаемоте места, участници в групата доставяли с камион и персонални коли изкупен от производители тютюн на бали в количества достигащи 1000-1500 кг. Листната маса била нарязвана, ароматизирана и опакована в найлонови пакети с етикети на известни марки – „ Вирджиния “, „ Марлборо “, „ Давидофф “, „ Карелия “ и други Дилъри на групата доставяли готовата продукция на крайни клиенти най-често с персонални коли.

Първоначалното финансиране на активността, в т. ч. оборудването на индустриалните бази, обезпечил уредникът на групата. По негово предписание всички заплащания за покупка на суровина минавали през лицензирана компания за разплащания. По този метод била акумулирана и облагата от противозаконната активност – събраните суми били превеждани на близки на Лапантов, който от своя страна разпределял „ възнагражденията “ на участниците, съгласно техния принос.

Всеки от членовете бил със строго избрани функционалности и място в йерархията. Непосредствено след уредника на активността стояли тримата отговорници на базите. Следвали куриери, резачи, овкусители, опаковчици, разпространители на готовия тютюн.

Работата била проведена съгласно търсенето от клиенти. Дилърите изпращали поръчки на съответния отговорник на база, въз основа на което бил проведен следващия цикъл на преправка и пакетиране.

Ценен снабдител на тютюн на постоянните клиенти се оказал привлечения в групата чиновник в Дирекция „ Жандармерия “ на ГДНП (с месторабота в Пловдив). В качеството си на служител на реда той избягвал щателни инспекции на персоналния си автомобил от сътрудници от Пътна полиция. Най-често получавал готовия за продажба тютюн до момента в който е на промяна. Прибирал пакетите в паркирания си пред службата персонален автомобил и след привършване на работа ги разкарвал към крайни клиенти.

Припомняме, че групата бе обезвредена на 11 юни 2019 година, за което писа struma. com. Тогава полицейският чиновник не е арестуван. Въпреки опасността да бъде оголен, той продължава доставки до 15 юни 2019 година, когато е арестуван на автомагистрала „ Тракия “ с препълнен с бали тютюн автомобил.

При задържането на участниците в групата на 11 юни т. година в две от индустриалните бази е открит и конфискуван тютюн без бандерол, за който дължимият данък надвишава 81 000 лева

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР