Тялото ни използва витамин Д, за да абсорбира минерали като

...
Тялото ни използва витамин Д, за да абсорбира минерали като
Коментари Харесай

Вредите от недостатъчния витамин Д

Тялото ни употребява витамин Д, с цел да всмуква минерали като калций и фосфор, което прави зъбите и костите ни здрави. Това е мастноразтворимо съединяване, формирано от витамин Д1, Д2 и Д3. Но слънчевият витамин поддържа мускулите, нервите и имунната система. Ниските равнища на витамин Д са причина за демонстрация на редица заболявания, измежду които псориазис, хипертония, бъбречна непълнота, артрит, нетърпимост към глутен, туберкулоза, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменция, меланхолия и прочие

Основният източник на витамин Д е слънчевата светлина, само че не са за занемаряване и потреблението на яйца, тлъста риба, мляко и зърнени храни. Все отново в последно време все по-чести са случаите, в които се открива, че хората не получават задоволително витамин Д. Замърсяването на въздуха може да понижи слънчевото влияние, което води също до ниски равнища на витамин Д.

Преди човек да си направи проучване за равнищата на витамин Д в тялото, може да види някои признаци на дефицита му. Например раните, изключително от изгаряния, не зарастват толкоз бързо при хора с ниски равнища на витамин.

Развитието на остеопороза

също е знак за непълен банкет на витамин Д. Болестта на чупливите кости визира 1/3 от дамите на 60-70 година и 2/3 от дамите над 80 година Недостатъчното количество витамин Д затруднява тялото да употребява пълноценно минералите, от които се нуждае, с цел да поддържа костите мощни.

Хората, които имат болежка и уязвимост в мускулите и костите, постоянно нямат задоволително витамин Д. Особено при възрастните хора слабите мускули могат да покачат възможностите им да паднат и да счупят кост.

При децата дефицитът на витамин Д води до рахит.

Често майчината кърма не съдържа задоволително витамин Д, с изключение на, в случай че майката не приема добавка. Затова рахитът се случва най-често при кърмени деца. Според специалисти кърмачетата се нуждаят от спомагателни 400 единици витамин Д дневно.

В зрелост дефицитът на витамин Д може да докара до така наречен омекотяване на костите - остеомалация - костно заболяване, при което има нарушавания в минерализацията на костната тъкан и костите губят своята резистентност.

Напоследък има доказателства, че равнищата на витамин Д може да окажат въздействие върху диабета (тип 1 и 2), високото кръвно налягане, множествена склероза и някои типове рак.

Човешкото тяло се нуждае от мазнини, с цел да употребява витамин Д. Възпалителната болест на червата (IBD) и други положения, които засягат червата (като целиакия и муковисцидоза) затрудняват усвояването на тази лой. Това може да значи, че човек се нуждае от повече витамин Д. Хората със стомашен байпас (вид интервенция, която отстранява част от стомаха или червата или и двете), може по-трудно да усвояват някои хранителни субстанции, в това число витамин В12, мед, цинк, калций и витамин Д.

Хора, които страдат от затлъстяване

са по-склонни да бъдат с по-ниски равнища на слънчевия витамин. В тези случаи спомагателните мазнини под кожата може да трансформират метода, по който витаминът влиза в кръвта, изясняват в медицинския уебсайт webmd.com.

Нещата може да имат и друга страна - при предозиране на витамин Д човек демонстрира отмалялост и нервност, главоболие, неразбираем диалект, високи равнища на калций в кръвта (хиперкалциемия). Затова е най-добре да се направи проучване, а доктор да помогне за избора на лекуване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР