Тя вече е най-известната азиатска актриса в света. След като

...
Тя вече е най-известната азиатска актриса в света. След като
Коментари Харесай

От Мис Малайзия до Оскар. Мишел Йео покори Холивуд на 60 години

Тя към този момент е най-известната азиатска актриса в света. След като стана първата такава, спечелила премията за основна женска роля на филмовите награди " Оскар ". 60-годишната Мишел Йео получи влиятелния приз на тазгодишната гала в Dolby Theatre в Лос Анджелис и е Човек на деня на Свободна Европа.

Малайзийската актриса Мишел Йео беше считана за любимка за " Оскар ", откакто беше отличена от Гилдията на филмовите артисти и със " Златен глобус " за присъединяване си във " Всичко на всички места едновременно " (Еverything Everywhere All At Once).

И упованията се сбъднаха - американската Академия за кинематографично изкуство я награди за най-хубава женска роля. При това против желязна конкуренция – на брилянтната Кейт Бланшет , която прави поредна забележителна роля на диригент в лентата " Тар ".

Позната с присъединяване си в " Тигър и змей " (2000), " Мемоарите на една гейша " (2005) и " Луди богати азиатци " (2018), и въпреки към този момент да е най-скъпоплатената азиатска актриса и " кралица на блокбастера ", в късна възраст Йео победи на 95-та гала на оскарите. Тя посвети първата си премия от филмовата академия на своята майка. И сподели:

" За всички дребни момчета и девойки, които наподобяват като мен и гледат довечера, това е фар на вярата и опциите. Това е история в развой на основаване ".

Освен това Йео прикани дамите в никакъв случай да не се отхвърлят и да не имат вяра, в случай че някой им каже, че са минали разцвета си.

Същото важи и за колежката ѝ във кино лентата Джейми Лий Къртис , която получи " Оскар " за поддържаща женска роля. До този миг дъщерята на популярния Тони Къртис, известна с функциите си в „ Риба наречена Уанда " (1988) и „ Истински неистини “ (1994), не е била даже номинирана.

Това са единствено две от общо 7-те награди от общо 11 номинации, които " Всичко на всички места едновременно " - продукция на самостоятелното студио А24 , сграбчи. Странната фантастична екшън подигравка ненадейно стана решителен победител, откакто беше отличена още за най-хубав филм, най-хубава постановка - Даниел Куан и Даниел Шайнерт , поддържаща мъжка роля - Ке Хи Куан – за артиста, изиграл преди доста години ролята на момченцето в " Индиана Джоунс и Храмът на обречените ", най-хубав автентичен сюжет и най-хубав монтаж.
 Заедно с Ке Хи Куан, Джейми Лий Къртис и останалите артисти от кино лентата след церемонията
Йео стартира кариерата си в хонконгски екшъни през 90-те години на предишния век. Пробивът в Холивуд идва, когато е определена за момиче на Бонд във кино лентата от поредицата за сътрудник 007 " Винаги ще има на следващия ден " (1997), в който неин сътрудник е Пиърс Броснан . Така последователно стига до равнището на високобюджетна екшън звезда с същински актьорски гений.

За номинацията си за " Оскар " – неосъществим до момента връх за нея, тя обаче сподели наскоро:

„ Знаете ли какво, направих? Дълго чаках това и, за благополучие, то пристигна. Някои хора чакат цялостен живот и опцията може в никакъв случай да не се появи. Бях търпелива. Бях издържлива. Никога не съм серпантина да изучавам. И по този начин бях подготвена, когато опцията се появи ”.

Йео добави, че е елементарен човек и просто работи доста интензивно.

" Има толкоз доста брилянтни актриси, артисти, които знаят, че имат място на масата. Всичко, което би трябвало да създадат, е да намерят опция и да стигнат до там “, сподели още тя.

Според нея даже единствено номинацията е задоволително ентусиазъм за младите азиатски гении да преследват фантазиите си: „ Това, което значи за мен, е, че всички тези азиатци там споделят: „ Виждате ли, допустимо е. Ако тя може да го направи, аз също мога да го направя “.

По-късно тя се мести в Съединени американски щати и играе в Агент 007. Пиърс Броснан е толкоз впечатлен от нейните умения, че я назовава „ женската Джеймс Бонд “. И тогава тя желае да извърши сама всички каскади, само че режисьорът Роджър Спотисууд я разубеждава, защото ги счита за прекомерно рискови. Бойните й подиуми във кино лентата обаче ѝ печелят номинация в премиите на MTV Movie Awards.

През 2000 година Ейо играе в екшъна на Анг Лий „ Тигър и змей “, поради който би трябвало да научи мандарин. Филмът става интернационален блокбастър и тя печели доста награди, в това число номинация за най-хубава женска роля на BAFTA.

Така кариерата ѝ върви все нагоре, като едно от последните ѝ участия е в новата продукция на Netflix " Вещицата: Кръвен генезис " (The Witcher: Blood Origin). Тя има и лична продуцентска компания - Mythical Films.

В края на на 2022 година списание Time избра Мишел Йео за Икона на годината, откакто по-рано тя беше включена и в класацията за 100-те най-влиятелни хора на годината.

В изявление за изданието актрисата сподели, че през цялата си кариера е трябвало да се „ бори “ с Холивуд, който ѝ предлага клиширани или стереотипни функции.

„ Не би трябвало да става въпрос за моята раса въобще, това беше моята борба “, разяснява тогава Йео.

На въпрос за възможна премия, тя призна, че усеща тежестта от признанието, тъй като ще бъде първата азиатка, спечелила " Оскар " за основна женска роля.

" Мисля за това! И освен аз – усещам, че цялата азиатска общественост е зад мен ".

Вече получила златната статуетка, това е напълно несъмнено.

Пред Vanity Fair Йео споделя, че Шекспир и Стивън Кинг са нейните обичани създатели, а Тарзан е нейният воин.

Тя е практикуващ будист и води живота си съгласно правилата на учението. Когато не е заета с актьорството, тя се включва в разнообразни дела. Актрисата е патрон на плана " Save China`s Tigers " (Спасете китайските тигри), чиято цел е да отбрани застрашения южнокитайски тигър.

От 2004 година Мишел Йео е сътрудник на легендата от Формула 1 и някогашен изпълнителен шеф на Ferrari Жан Тод . Двамата живеят в Женева, Швейцария. Нямат деца.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР