Тя е родена през 1930 в Глазгоу, а биографията ѝ

...
Тя е родена през 1930 в Глазгоу, а биографията ѝ
Коментари Харесай

Джун Алмейда - историята на жената, която откри коронавируса

Тя е родена през 1930 в Глазгоу, а биографията ѝ е повече от необикновена за тези времена. През 1964 година шотландската вирусоложка Джун Алмейда открива първия ковид. И освен това.

Джун Алмейда напуща учебно заведение още на 16 години. Но това не ѝ пречи да извърви пътя към блестяща научна кариера. Алмейда е специалист в работата с електронния микроскоп и има редица патенти за визуализиране на вируси. И до през днешния ден проучванията ѝ не са изгубили смисъла си: точно нейната техника е била употребена в Китай за идентифицирането на новия ковид.

Как е открит коронавирусът

Джун Алмейда открива ковид през 1964 година. Вирусоложката изследва секрет, съдържащ вирус, който тя разказва като подобен на грипния, само че въпреки всичко друг. Заради присъщата му форма, наподобяваща корона, Джун Алмейда и нейните сътрудници доктор Дейвид Тирел и проф. Тони Уотърсън назовават вируса „ ковид “.

Когато обаче взема решение да оповести откритието си в едно профилирано издание, Алмейда получава отвод - нейните визуализации на вируса били „ неприятни изображения на най-обикновени вирусни частици “. Снимките ѝ са оповестени едвам две години по-късно в „ Journal of General Virology “.

Това не е единственото ѝ изобретение

Алмейда освен открива ковид, само че и прави първата фотография на вируса, причиняващ рубеола. Към момента той е бил прочут към този момент от 25 години, само че към момента не е бил визуализиран.

Освен това Алмейда съумява да потвърди, че вирусът на хепатит Б има два съставния елемент - външен и вътрешен. А в края на 1980-те, когато към този момент е пенсионерка, Алмейда се връща на работа, с цел да помогне за визуализацията на ХИВ-вируса, причиняващ СПИН.

Многото лица на Джун Алмейда

Бащата на Джун е автобусен водач, самата тя напуща учебно заведение още на 16 години. Започва работа като лаборантка в Кралската болница в Глазгоу, след което продължава проучванията си в Лондон и в Канада, където отпътува със брачна половинка си - венецуелския художник Енрике Алмейда. След като се прочува с работата си в Канада, Джун Алмейда се връща в Лондон, където работи в реномираната здравна академия към болничното заведение „ Сейнт Томас “. Именно там Алмейда открива първия ковид.

Вече в пенсионна възраст Алмейда става преподавателка по йога. Освен това се научава да реставрира порцелан и дружно с втория си брачен партньор държи антикварен магазин.

" Невероятен гений "

Въпреки значимата роля, която изиграва, Джун Алмейда потъва в забвение. Но тези, които са я познавали, и до през днешния ден са изпълнени с удивление. " Тя имаше необикновен гений. Всичко, до което се докоснеше в проучванията си, се превръщаше в злато ", споделя за нея професорът по бактериология Хю Пенингтън, който на младини е работил с Алмейда.

изт. Дойче Веле

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР