Тя е един от най-вкусните десерти на света и присъства

...
Тя е един от най-вкусните десерти на света и присъства
Коментари Харесай

Историята на мелбата - кристали, опера и сладост

Тя е един от най-вкусните десерти на света и участва в менюто на съвсем всеки ресторант. Добрата вест е, че съгласно експертите потреблението на сладолед губи сезонния си темперамент и не би трябвало да изненадате никой, в случай че ви се прииска мелба и в най-големия мраз.

Знаете, че тя ще ви се отблагодари със наслада - хем нежна, хем толкоз мощна, че ще накара небцето да изтръпне от усет.

А знаете ли, че основателят на мелбата е един от най-големите кулинари от края на 19 и началото на 20 век? И че съвършеният десерт е наименуван по този начин на името на Нели Мелба, известна по това време австралийска оперна певица?

И преди сладкото си изобретение Огюст Ескофие (1846-1935) е определян като цар на готвачите и готвач на царете. Той е считан и за бащата на модерната кухня, по-малко натежала от сосове и преоткриваща усета на истинските артикули. В кухните на Риц в Париж и на Grand Hôtel в Монако той предложил първите менюта на закрепени цени. Ескофие е и един от първите създатели на кулинарни препоръки, а неговите книги са изучавани и през днешния ден от огромните шефове в кухнята.

Историята на мелбата стартира през 1894 година, когато той работел в хотел Савой. Там постоянно отсядала огромната австралийска оперна певица Нели Мелба (сценичното ѝ име идвало от родния ѝ град Мелбърн) по време на гастролите си в Лондон. Знаейки за Ескофие и уважавайки личността му, един ден тя му изпратила покана за операта Лоенгрин, в която взела участие.

 История на мелбата

В знак на признателност Ескофиер решил да сътвори рецепта в нейна чест. Вдъхновен от лебеда, който се появява в първия акт на операта, той сервирал праскови върху легло от ванилов сладолед и пюре от малини. След това ги сложил в сребърен съд, инкрустиран сред крилата на лебед, вдълбан в мразовит блок и затрупан във воал от захар! И по този начин посрещнал оперната звезда на масата.

Разбира се, малко е да се каже, че всички били очаровани, а вестниците отразили творбата като същинска звезда.

Както стана ясно и първоначално една от огромните заслуги на Ескофие в кулинарията е изгубването на всичко ненужно в интерес на елементарния усет на храната. Затова и неговите първи мелби са били с праскови, потопени във ванилов сироп, малиново пюре и ванилов сладолед. Това е било всичко. Нямало е бадеми, бишкоти и кремове.

Разбира се, не е неразрешено да се пробва мелба и с други плодове. Крушите да вземем за пример пасват съвършено на тази рецепта.

А ето и спомените на самия Ескофие за раждането на мелбата:

 Мелба

Госпожа Нели Мелба, огромна австралийска оперна певица, пееше в Ковънт Гардън в Лондон с Ян де Решке през 1894 година. Тя беше отседнала в Хотел Савой, покрай Ковънт Гардън, по времето, в което ръководех кухнята на това значимо място. Една вечер, когато представяха Лоенгрин, госпожа Мелба ми предложи два билета. Известно е, че в тази опера се появява лебед. Мадам Мелба даваше на идващия ден дребен банкет за свои близки, измежду които и графът на Орлеан. И с цел да ѝ покажа, че ми беше доста прелестно да се възползвам от билетите, които тя обилно ми подари, аз вдълбах в един мразовит блок прелестен лебед и сред двете му крила сложих сребърна чаша. Покрих дъното ѝ с ванилов сладолед и върху него сложих праскови - светли и нежни, потопени за няколко минути във ванилов сироп и охладени по-късно. Пюре от пресни малини покриваше напълно прасковите. Един лек воал от захар застилаше всичко.

Но едвам през 1899 година, при откриването на хотел Карлтън в Лондон, мелбата доби своята известност. Днес тя е най-лесният за подготвяне десерт: задоволително е да покриете дъното на една кристална купа с ванилов сладолед, да поставите от горната страна праскови с бяла плът, накиснати за няколко минути в доста лек ванилов сироп и обелени. След това скрийте прасковите под малиново пюре и прибавете захар.

Огюст Ескофие

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР