Twitter блокира някои туитове за територията на Турция непосредствено преди

...
Twitter блокира някои туитове за територията на Турция непосредствено преди
Коментари Харесай

Цензура в Twitter за изборите в Турция. Мъск защити решението си

Twitter блокира някои туитове за територията на Турция директно преди основните президетски и парламентарни избори в страната, които се организират през днешния ден. В тях дългогодишният президент Реджеп Ердоган се бори за резервира властта си, като за първи път има действителна конкуренция в лицето на претендента на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу. Проучванията дават паритет на силите.

Новината за цензура пристигна от самата обществена мрежа, благосъстоятелност на Илон Мъск, в петък. Компанията туитна на британски и турски език, че е „ подхванала дейности за ограничение на достъпа до част от наличието в Турция “, само че блокираното наличие остава налично за потребителите в целия останал свят. От известието не излиза наяве кои туитове ще са невидими и за какво.

Решението на Twitter за следващ път слага под въпрос отношението на Мъск към плурализма и границите на свободата на словото, като обвиняването към него е, че този път отстъпва пред настояванията на властническия Ердоган. Голяма част от медиите в Турция са под контрола на държавното управление и не липсват обвинявания към сегашния президент на страната, че прави всичко допустимо да задуши гласовете на опозицията, включително и в обществените мрежи.

През февруари тази година държавното управление на Ердоган за малко блокира достъпа до Twitter и други обществени мрежи след опустошителното земетресение в страната, което умъртви близо 50 000 души.

Мат Иглесиас, блогър от Вашингтон и създател на Bloomberg, туитна в събота сутринта, че „ турското държавно управление изиска от Twitter да цензурира съперниците си тъкмо преди изборите и Илон Мъск се подчини “.

The Turkish government asked Twitter to censor its opponents right before an election and complied — should generate some interesting Twitter Files reporting.
— Matthew Yglesias (@mattyglesias)
Мъск, който възнамерява да се през идващите седмици, само че ще продължи да ръководи огромна част от компанията като основен софтуерен шеф, отговори - защитавайки решението за цензура:

" Мозъкът ти изпадна ли от главата ти, Иглесиас? Изборът е Twitter да бъде задушен напълно или да ограничите достъпа до някои туитове. Кое искаш? "

Did your brain fall out of your head, Yglesias? The choice is have Twitter throttled in its entirety or limit access to some tweets. Which one do you want?
— Elon Musk (@elonmusk)
В идващ туит изяснява, че може би би трябвало да бъде оповестено настояването, пристигнало от Турция и загатва, че ще го направи.

Потребители на Twitter напомнят, че още когато купува компанията, Мъск е декларирал, че ще се преценява с " локалните закони " в активността на обществената мрежа на разнообразни територии.

Други напомнят, че преди време другата компания на предприемача - SpaceX, подписа контракт с Турция за изстрелването на първия информационен спътник, създаден в страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР