Литва гласува на президентски избори, които се очаква да покажат

...
Литва гласува на президентски избори, които се очаква да покажат
Коментари Харесай

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Литва гласоподава на президентски избори, които се чака да покажат какви ще се настройките за европейския избор, само че и за парламентарните избори през есента.

Настоящият държавен глава - бранител на Украйна, който упорства да бъде повишен военния бюджет на страната, с цел да бъде обезпечена сигурността на жителите ѝ, се бори за втори петгодишен мандат.

Въпреки че е апетитен за любимец, Гитанас Науседа ще има сложната задача да събере 50% от гласовете на първи тур, защото дружно във вота вземат участие общо осем претенденти. Ако никой един от тях не бъде определен в неделя, литовците ще гласоподават на балотаж на 26 май - две седмици преди европейските избори.

Войната в Украйна и опасността, идваща от нея освен за Литва, а и за останалите прибалтийски страни, беше съществена тематика на предизборната акция.

Според скорошно изследване малко над половината поданици на страната имат вяра, че Литва може да се трансформира в цел на съветска офанзива.

Основен конкурент на настоящия президент е министър председателят Ингрида Шимоните.

Тя също е " за " увеличение на разноските на защита на страната, което да разреши модернизиране на армията и поддръжка за немската военна база на нейна територия.

Двамата са на сходни позиции и в отношението си към Русия, само че по други тематики имат и разлики.

Така да вземем за пример, Шимоните поддържа узаконяването на еднополовите бракове, а Науседа е срещу.

Науседа дълго време водеше в предизборната конкуренция с голяма преднина, Шимоните бе на второ място. Но последните изследвания демонстрират, че настоящият президент е изгубил 10 % от поддръжката си.

Причината за загубата на десетте % от гласовете на президента може да се крие в неприятните му връзки с съдружния кабинет

Президентът и министър председателят водят открита битка кой от тях да съставлява страната при значими събития в чужбина и чия да е последната дума при разрешаването на вътрешни спорове.

Функциите на президента в Литва се свежда до това да следи интернационалната и вътрешната политика, като в това време е висш главнокомандващ на армията.

В случая на Литва тази функционалност не толкоз церемониална, както е в други страни, поради стратегическото ѝ местонахождение по източния фланг на НАТО.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР