Твърдолинейният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле напуска поста си,

...
Твърдолинейният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле напуска поста си,
Коментари Харесай

Шойбле става председател на Бундестага, за да държи под око Алтернатива за Германия

Твърдолинейният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле напуща поста си, с цел да стане ръководител на новия състав на Бундестага след повратните парламентарни избори в неделя. Това са разкрили партийни източници, представени от " Франс прес ".

Водещият партиен апаратчик на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и неговият сътрудник от тяхната баварска сестринска партия Християнсоциалния съюз (ХСС) публично ще предлагат Шойбле по-късно през днешния ден, са разкрили високопоставени лица от партията, поискали анонимност.

 Съпартийци на досегашния немски финансов министър го натискат да се откаже от поста
Съпартийци на досегашния немски финансов министър го натискат да се откаже от поста

Волфганг Шойбле е финансов министър от 2009 година

Според източниците 75-годишният Шойбле бил подготвен да одобри смяната да напусне министерството, където той е корав последовател на строгите бюджетни икономии за изпадналите в дългова рецесия страни членки на еврозоната.

Неговата неумолима позиция по отношение на Гърция го показа като изверг в битката да бъде избавена Атина от излизане от еврозоната и доста страни в Южна Европа, затънали в задължения, ще приветстват неговото овакантяване като финансов министър .

Парламентарните избори в неделя дадоха четвърти мандат на Меркел като немски канцлер, само че без ръководещо болшинство.

Нейните предходни по-малки съдружни сътрудници - социалдемократите, оповестиха, че излизат в съпротива след слабия избирателен резултат.

Меркел в този момент би трябвало да се опита да сформира държавно управление, което да включва Свободната демократическа партия, която към този момент предяви искания към авторитетния пост на финансовия министър.

Дяснопопулистката партия " Алтернатива за Германия " завоюва близо 13 % от гласовете, което в. " Билд " дефинира като " политическо земетресение " за страната .

Според " Билд " Меркел персонално е помолила Шойбле да стане ръководител на Народното събрание , аргументирайки се, че " работата ще има по-голямо значение от нормално, имайки поради влизането на " Алтернатива за Германия " в Бундестага ".

Шойбле, който е член на Бундестага в продължение на 45 години, е колос на немската политическа сцена.

Той ще замести високоуважавания Норберт Ламерт, който се пенсионира.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР