Твърдо вярвам, че Китай играе важна роля в изграждането на

...
Твърдо вярвам, че Китай играе важна роля в изграждането на
Коментари Харесай

Може ли Китай да бъде посредник между Русия и Украйна?

" Твърдо имам вяра, че Китай играе значима роля в построяването на мира ", написа Еманюел Макрон на китайски в Туитър малко преди срещата си със Си Дзинпин. По време на срещата сред двамата Макрон съобщи: " Знам, че мога да разгадавам на Вас да вразумите Русия и всички да седнат на масата за договаряния ".

Може ли Китай да бъде посредник?

Все още е прекомерно рано да се реши до каква степен амбициозната му задача е била сполучлива. Си Дзинпин в действителност се разгласи за нови договаряния сред Русия и Украйна, само че на взаимната конференция още веднъж не осъди експанзията на Москва. Същевременно и Макрон, и Си се оповестиха против потреблението на нуклеарни оръжия.

Москва реагира неотложно на изказванията на двамата президенти, като изключи ходатайство на Китай във войната. Китай " безспорно разполага с доста ефикасен и извънреден посреднически капацитет ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от " Тагесшпигел ". Но обстановката с Украйна е " сложна ", добави той. " Засега няма изгледи за политическо решение ". Според представителя на Кремъл за момента Москва не вижда " други благоприятни условия с изключение на продължаването на специфичната интервенция ".

И Китай, и Франция имат отговорност и дарба да преодолеят " разликите " и " рестриктивните мерки " в миг, в който светът минава през дълбоки исторически промени, съобщи китайският президент Си Дзинпин на конференцията с френския си сътрудник. Той дефинира връзките сред двете страни като " положителни и поредни ". Според него тридневното посещаване на Макрон ще " даде нов подтик и нова атмосфера " в връзките сред Пекин и Европа.

Фон дер Лайен предизвести Китай да не доставя оръжия на Кремъл

Двустранната среща бе последвана и от тристранна среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На нея тя е предизвестила Китай да не доставя оръжия на Русия. " Пряко или индиректно ", посочи след това тя пред публицисти. " Въоръжаването на агресора би било в прорез с интернационалното право и би навредило доста на нашите връзки ", разяснява Фон дер Лайен. 

Си Дзинпин се срещна с Владимир Путин в Москва през март.Снимка: SERGEI KARPUKHIN/AFP

Тя прикани Си да потърси директен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски и съобщи, че като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Пекин носи огромна отговорност. Председателката на Европейска комисия оцени като " позитивен знак " уверението на китайския водач, че ще направи това щом настъпи подобаващият миг.

Ще промени ли Пекин тактиката си?

Ще промени ли Китай държанието си по отношение на войната в Украйна? Позицията, която Си зае, е добре позната, казва Гжегож Стец от центъра " Метрикс ". 

" Това, което споделя Си Дзинпин, сме го чували и преди ", изяснява специалистът пред АРД. " Важно е изреждането на алените линии от страна на европейските водачи. А също и апелите на фон дер Лайен и Макрон към Си Дзинпин да беседва непосредствено с президента Зеленски и да се ангажира повече с Украйна. "

Според него въпросът е дали тези стъпки могат да убедят водачите в Пекин да не подхващат стъпки, които другояче биха подхванали.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР