Твърди се, че цацата има същите омега мазнини като сьомгата

...
Твърди се, че цацата има същите омега мазнини като сьомгата
Коментари Харесай

Цаца или сьомга да изберем?

Твърди се, че цацата има същите омега мазнини като сьомгата и също като нея е доста потребна за здравето, а в това време е много по-евтина. Наистина ли е по този начин и коя от двете риби да изберем.

Цацата е дребна морска риба от семейство селдови, която се среща в Балтийско, Северно, Средиземно и Черно море. Най-разпространеният и подвид у нас е прочут с имената копърка, трицона, шпрот.

Сьомгата е мигрираща риба от семейство Пъстървови, която прекарва множеството време в океани и морета, само че хвърля хайвера си в сладководни басейни. В множеството случаи обаче предлаганата в комерсиалната мрежа сьомга е отгледана в развъдници.

Сравнението сред цаца и сьомга е като сред напитките, които нормално се комбинират с тях – бирата и виното – и двете са алкохолни питиета, само че тяхната хранителна и гурме стойност е несравнима.

Здравословните изгоди на цацата не трябва да се подценяват, несъмнено, когато не е в най-разпространената си пържена форма. Тя съдържа до 23% мазнини и към 28% протеини и е съвършен източник на витамин A, D, B1, B2, C, PP, E; макро- и микроелементи: калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, йод, мед, манган, хром, флуор, молибден, кобалт, никел.

 Цаца

Незаменими аминокиселини и омега-3 мастни киселини също влизат в състава на протеините на дребните риби. Те се борят с нарасналите равнища на холестерол в кръвта и защищават кръвоносните съдове от атеросклеротични промени.

Сьомгата, въпреки това, е известна най-много поради високото наличие на същите здравословни ненаситени мастни киселини. Те се намират в съвсем всички риби, само че най-лесносмилаемите от човешкия организъм са в сьомгата. Ето за какво е известна като най-здравословната риба за профилактика на сърдечно-съдови болести и заболяването на Алцхаймер. Освен това понижава съсирването на кръвта и контролира кръвното налягане.

Сьомгата попада в категорията „ деликатес “ и не всеки може да си я разреши, само че по принцип човек може да си купи не толкоз скъпи и не по-малко здравословни храни за по-малко пари. Така че, в случай че бюджетът ви за храна е стеснен, можете да замените сьомгата напълно сполучливо с цаца. Тя също е мазна риба като сьомгата и не по-малко здравословна.

От друга страна, постоянно предлаганата на пазара сьомга другояче е доста потребната риба. Докато произходът на цацата, която се продава у нас, е основно от улов в Черно море и се смята, че естественият ѝ генезис е огромно преимущество.

 Цаца или сьомга да изберем?

Каквато и риба да изберете, не забравяйте, че тя би трябвало да бъде приготвена по здравословен метод. Забравете за пържената цаца или панирано рибно филе на тиган. Придържайте се към печена на скара риба или филе, приготвени във фолио във фурната. Ако овкусявате рибата, използвайте зехтин.

Ако купувате прясна риба, значимо е да я приготвите в същия ден. Престояването ѝ даже за недълго в ледник понижава здравословните качества на морската храна, само че и въздейства на усета ѝ. В случай че би трябвало да съхранявате прясна риба повече от 24 часа, преди да я приготвите, по-добре е да я замразите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР