Тутманикът е вид погача. Повече прилича на баница със сирене,

...
Тутманикът е вид погача. Повече прилича на баница със сирене,
Коментари Харесай

Как се прави тутманик - ръководство за начинаещи

Тутманикът е тип погача. Повече наподобява на баница със сирене, с дребната разлика, че баницата се прави с точени кори, а тутманикът с тесто. Именно по тази причина се споделя, че наподобява на питка със сирене. Той, както и баницата, са едни от най-предпочитаните ястия за една същинска празнична софра по български.

Тутманикът може да се употребява за закуска, обяд и вечеря, също както и баницата. В композиция с айрян или кисело мляко става още по-вкусен.

Всяка уважаваща себе си стопанка би трябвало да знае по какъв начин да изненада близки и другари с един прелестен тутманик. Освен всичко останало, в случай че решите да отидете на посетители, може да занесете един на домакините, тъй като както знаем не е хубаво да се върви на посетители с празни ръце.

Тутманикът се прави от тесто. Можете да заложите на готово тесто и да си го купите от магазина, само че по-добрият вид е да си го извършите сами у дома.

Съставките, които ще са ви нужни за тестото, са един кг брашно, едно яйце, кубче квас или сода бикарбонат, по ваша преценка, и чубрица или шарена сол. Замесете съставките, до момента в който не получите меко тесто. Оставете го за тридесет минути на стайна температура, с цел да втаса.

За плънката на тутманика ще ви трябват към триста грама сирене, три яйца и три супени лъжици кисело мляко. Смесете ги деликатно в по-голяма купа.

След като тестото към този момент е втасало го накъсайте на дребни топчета и деликатно ги оваляйте едно по едно в сместа със сиренето.

 страховит тутманик

Намазнете тавата, в която ще се пекат, и ги подредете. Може да разбиете един жълтък, с който да намажете от горната страна, с цел да се получи прелестен тен. Ако ли не, вместо жълтък, намажете със примес от разтопено масло и чубрица или шарена сол, според от това което сте поставили в тестото. Печете във фурната за към тридесет минути на двеста градуса.

Ако топчетата са ви прекомерно скучни, можете да изберете разнообразни форми, в които да извършите тутманика и да подредите в тавата. Така вашият тутманик ще бъде малко по-различен и прелъстителен.

И за край да обобщим какво ни е належащо:

- 1 кг. брашно;

- кубче мая;

- 4 яйца;

- щипка-две шарена сол;

- сирене;

- лъжица кисело мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР