Турция тази година ще отпусне 4,25 милиарда турски лири (270

...
Турция тази година ще отпусне 4,25 милиарда турски лири (270
Коментари Харесай

Турция отпуска 270 милиона евро на Северен Кипър

Турция тази година ще отпусне 4,25 милиарда турски лири (270 милиона евро) на Северен Кипър, съобщи кипърското издание " Сайпръс мейл ".

Делегация, формирана от високопоставени представители на така наречен Севернокипърска турска република (СКТР, приета единствено от Анкара) е била на посещаване в Турция тази седмица за договаряния за завършване на протокол за съдействие. Делегацията на СКТР е била управлявана от премиера Фаиз Суджуоглу. Кипърските турци се срещнаха с доста високопоставени турски представители, измежду които с вицепрезидента, Фуат Октай.

След подписването на съглашението през вчерашния ден бе оповестено, че през 2022 година Анкара ще отпусне за северната част на Кипър 4,25 милиарда турски лири под формата на дотации и заеми.

Планира се парите да се употребяват за поправки на постройките на президентството и Народното събрание в така наречен СКТР, за построяването на държавна болница с 500 кревати в Никозия, за доставки на питейна вода, за пречистването на отпадни води, за създаване на военна болница със 100 кревати в Кирения, за поправки на пътища и други

Октай уточни, че Турция няма да пести никакви старания, с цел да помогне за повишение на стандарта на живот на кипърските турци, с цел да доближи равнището, което заслужават.

Споразумението с Анкара бе подписано на фона на икономическата рецесия в Северен Кипър, като кипърските турци имат огромни проблеми с заплащането на сметките за ток, които напоследък са с 200 % по-високи, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР