Турция разположи безпилотни летателни апарати в Северен Кипър и не

...
Турция разположи безпилотни летателни апарати в Северен Кипър и не
Коментари Харесай

Турция разполага ударни дронове в Северен Кипър в отговор на решение на САЩ

Турция разположи безпилотни летателни апарати в Северен Кипър и не изключва опцията за нови оръжейни доставки за острова, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган.

" Турция разположи безпилотни летателни апарати, в това число ударни дронове, в Северен Кипър. Не изключвам опцията за нови доставки на оръжие на острова. Това е наше право. Трябва да осигурим цялостна защита на Севернокипърската турска република (СКТР) от всички направления ", цитира думите на турския водач Анадолската организация.

Той съобщи, че това е първата реакция на Турция на решението на Съединени американски щати да анулират оръжейното ембарго за гръцки Кипър.

Ердоган разяснява и опцията за основаване на нова турска военна база на полуостров Карпаз в Северен Кипър. Той посочи, че без значение от решението за основаване на военна база, самолетите на турските военновъздушни сили, излитащи от турска територия, и през днешния ден могат да доближат острова за малко време.

" Няма проблем и по този въпрос ", увери той.

Турският водач се спря на самодейността на кипърския гръцки водач за осъществяване на двустранна среща.

" Никос Анастасиадис (в Прага) настояваше за двустранна среща. Той даже притегли медиатори. Отговорих, като припомних, че мандатът му изтича след два месеца. В обстановка като тази сходен въпрос не се разисква. Посочих също, че те (Никозия) постоянно работят по нечия заповед. А това не е методът, по който се вършат нещата, и няма да докара до стремежи резултат ", сподели Ердоган.

Кипър е разграничен де факто сред гръцката и турската общественост от 1974 година след въоръжено турско настъпление, провокирано от държавен прелом в Кипър и опит за присъединение на острова към Гърция. 37% от острова са окупирани, а през 1983 година е провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР). Тя е приета единствено от Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР