Турция разчита, че САЩ ще прекратят сътрудничеството със сирийските кюрдски

...
Турция разчита, че САЩ ще прекратят сътрудничеството със сирийските кюрдски
Коментари Харесай

Йълдъръм: Очакваме САЩ да прекратят сътрудничеството със сирийските кюрди

Турция разчита, че Съединени американски щати ще прекратят съдействието със сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа /СЗН/, които Анкара счита за клон на неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия, съобщи през днешния ден турският министър председател Бинали Йълдъръм, преди да замине на двудневно посещаване във Англия по покана на английския министър председател Тереза Мей, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ние постоянно сме казвали, че Съединени американски щати направиха погрешен избор, като взеха решение да сътрудничат с Партия на демократичния съюз (ПДС) и СЗН в битката с терористичната формация " Ислямска страна ". Съединени американски щати ни заявяваха, че това е насилствен избор. След разчистването на района от екстремистите към този момент няма такава потребност. Ние чакаме преустановяване на това съдействие и възобновяване на връзките на Вашингтон с същинските съдружници ", сподели Йълдъръм.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че американският президент Доналд Тръмп е заречен на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган Съединени американски щати да прекратят доставките на оръжие за СЗН. По-късно Белият дом заяви, че Тръмп е уведомил Ердоган за идно " поправяне на военната поддръжка " на сътрудниците на Съединени американски щати в Сирия.

Вчера организация Асошиейтед прес заяви, че Държавният департамент и Пентагонът не са били известени авансово за проектите на Тръмп да спре доставките на оръжие за кюрдите.

През последните няколко месеца Анкара подлага на критика политиката на Вашингтон за въоръжаване на сирийските кюрди. Турските публични представители считат, че битката с " Ислямска страна " е единствено претекст за доставките, а попадналото в ръцете на кюрдите оръжие по-късно може да бъде ориентирано против Турция. Затова още през лятото Турция стартира да трансферира към границата със Сирия военна техника и елементи, без да изключва военни интервенции против СЗН и ПДС в сирийския кюрдски анклав Африн./24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР