Турция пусна в експлоатация дългоочаквания си най-голям военен кораб, с

...
Турция пусна в експлоатация дългоочаквания си най-голям военен кораб, с
Коментари Харесай

Турция пусна на вода своя първи самолетоносач

Турция пусна в употреба дълго чакания си максимален боен транспортен съд, с което ускори военноморските си качества и трансформира страната в една от дребното страни в света с локален самолетоносач.

Многофункционалният десантен транспортен съд „ TCG Анадолу “, който ще бъде флагманът на Турция, беше предаден на командването на военноморските сили. Корабът ще бъде освен първият самолетоносач на Турция, само че и първият в света транспортен съд, който ще разчита най-вече на дронове, съобщи " Сабах ".

Базиран на испанския флагмански транспортен съд " Хуан Карлос I ", „ TCG Анадолу “ е вид десантен щурмови транспортен съд. Той е дълъг 231 метра, необятен 32 метра и с водоизместване от 27 436 тона. Максималната му скорост е към 21 възела, обсегът му е 9000 морски благи и може да работи в морето в продължение на 50 дни.

Корабът е поръчан през 2015 година и е спуснат на вода през април 2019 година Въвеждането му в употреба беше планувано за 2021 година, само че след това отсрочено поради пандемията от COVID-19.

Първоначално се предвиждаше корабът да носи флотилия от хеликоптери и изтребители с късо политане и отвесно кацане (STOVL), като да вземем за пример разновидността F-35B на стелт самолета от пето потомство на Локхийд Мартин. Тази опция беше отхвърлена, откакто Съединени американски щати отстраниха Турция от многонационалната стратегия за създаване на изтребителите F-35. Причината бе решението на Анкара да придобие създадени в Русия системи за противовъздушна защита С-400 през 2019 година



Това накара Тюрция да преразгледа проектите за развиване и да направи спомагателни корекции, с цел да трансформира кораба в преносител на безпилотни летателни апарати (БЛА), безпилотни бойни летателни апарати (ББЛА) и безпилотни изтребители, в допълнение към хеликоптерите.

Очаква се хангарът на кораба да се състои най-вече от Bayraktar TB3 - версия на известния Bayraktar TB2, способни да се движат по къси писти. В допълнение към безпилотните летателни апарати на „ Анадолу “ ще бъдат ситуирани хеликоптери, в това число създаваните в страната T129 Atak, ударните хеликоптери AH-1W Super Cobra и хеликоптери SH-70B.

Същевременно „ Анадолу “ ще може да одобри сили с размер на батальон дружно с летателен и команден личен състав.

Корабът обезпечава превозването на до близо 45 танка и/или други бронирани машини, според от метода на разполагане на машините и задачата на кораба – военна, филантропична помощ, търсене и избавяне, здравна помощ или поддръжка при естествени бедствия в разнообразни региони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР