Турция обяви, че Военноморските сили на страната ще извършат военно

...
Турция обяви, че Военноморските сили на страната ще извършат военно
Коментари Харесай

Турция и Гърция тренират за война помежду си

Турция разгласи, че Военноморските сили на страната ще извършат военно обучение южно от гръцкия остров Крит в Източното Средиземноморие. Новината бе обявена часове, откакто Гърция разгласи, че ще организира военно обучение в региона, в който Анкара търси петрол и газ.

Турското министерство на защитата написа в Туитър, че турски и съюзнически бойни кораби ще проведат морско обучение в източната акватория на Средиземно море на 25 август, с цел да покачат координацията между тях и оперативната съгласуемост, съобщи „ Дейли Сабах”.

Атина разгласи в понеделник, че флотът и Военновъздушните сили на Гърция ще проведат обучение с бойни муниции. Напрежението сред двете прилежащи страни остава високо поради сондажните дейности на Турция, която единствено преди дни разгласи, че е разкрила най-големите находища на природен газ в своята история. Анкара разказа откритието като „ невиждано богатство”.

Турското държавно управление оспорва претенциите на Гърция за изключителни права над водите, в които Турция прави сондажи, до момента в който Атина упреква съседите си в провокативни дейности и нарушение на интернационалните контракти. Гръцкият вестник „ Катимерини” написа, че тъкмо когато изглеждаше, че се вършат стъпки за деескалация, двете страни още веднъж се насочват към нова рецесия. В ролята на медиатор за понижаване на напрежението ще влезе Германия. Външният министър Хайко Маас ще пътува за Атина и Анкара, с цел да беседва с гръцки и турски публични лица в опит за усмиряване на обстановката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР