Турция обеща да изпълни условията за безвизов режимТурският президент Реджеп

...
Турция обеща да изпълни условията за безвизов режимТурският президент Реджеп
Коментари Харесай

Анкара иска Берлин да й предаде гюленисти

Турция даде обещание да извърши изискванията за безвизов режим


Турският президент Реджеп Ердоган прикани Берлин да съобщи на Анкара последователи на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, които живеят в Германия. А също и Берлин да признае организацията на Гюлен, който Турция вини за мозък на несполучливия прелом от лятото на 2016 година, за терористична, съобщи Ройтерс.

Ердоган показа тези претенции на взаимната си конференция през днешния ден с канцлерката Ангела Меркел в Берлин, където президентът е на тридневно посещаване.

В отговор Меркел сподели, че Германия се нуждае от още доказателства, с цел да разгласи придвижването на Гюлен за терористична организация. И добави, че Берлин търси няколко души, чиято екстрадиция е поискала Турция по съмнения в тероризъм, за които обаче не било несъмнено, че се намират в Германия.

Същевременно Меркел прикани Анкара да освободи немските жители, които са в турски арести след опита за прелом и изрази вяра, че тези случаи ще бъдат решени бързо.

Ердоган повдигна и въпроса за журналиста Джан Дюндар – някогашен основен редактор на опозиционния в. “Джумхуриет ”, който бе наказан през 2016 година в Турция на 5 години затвор за материал, обвиняващ турското разузнаване в доставки на оръжие в Сирия. Дюндар бе пуснат до момента в който траеше обжалването и избяга в Германия. Ердоган настоя, че страната му има право да желае екстрадицията на Дюндар, тъй като “този човек е наказан нарушител ”.

Турският президент увери, че страната му възнамерява в скоро време да извърши оставащите 6 условия за унищожаване на визите с Европейски Съюз. Сред тях са намаляване на антитерористичното законодателство в Турция, на което до момента Анкара твърдо се опълчва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР