Турция може да разгледа отделно кандидатурите за членство в НАТО

...
Турция може да разгледа отделно кандидатурите за членство в НАТО
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще осигури подслон на хиляди разселени хора след разрушителните земетресения в Турция

Турция може да прегледа настрана кандидатурите за участие в НАТО на Швеция и Финландия, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу на взаимна конференция в Анкара с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 435
Генералният секретар на пакта от своя страна прикани Турция да ратифицира молбите на двете страни за присъединение, акцентирайки, че битката с тероризма ще бъде на напред във времето в дневния ред на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган възразява по-специално против кандидатурата на Швеция, която упреква, че дава заслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), считана от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати за терористична организация.

Турският външен министър съобщи, че ще разиска въпроса за кандидатурите на Швеция и Финландия и с американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще посети Турция идната седмица. На конференцията със Столтенберг Чавушоглу сподели, че ще разиска с Блинкън също двустранните връзки и съветската инвазия в Украйна.

НАТО възнамерява да обезпечи заслон на хиляди разселени хора в Турция след разрушителните трусове, заяви на конференцията Йенс Столтенберг, представен от ДПА.

НАТО строи краткотрайни убежища и възнамерява да изпрати десетки хиляди палатки в Турция през идващите дни и седмици, сподели генералният секретар на пакта.

„ Това е най-смъртоносното естествено злополучие на територията на НАТО от основаването на Алианса “, сподели Столтенберг и добави, че НАТО ще употребява своите стратегически качества за въздушен превоз, с цел да транспорти нужната помощ.

Само в Турция при разрушителните трусове предходната седмица бяха сринати или тежко развалени над 50 000 здания в 10 окръга в южната и югоизточната част на страната.

По последни данни починалите в Турция са 36 187 души, заяви по-рано през днешния ден Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР