Турция и Армения се договориха да провеждат бъдещите си преговори

...
Турция и Армения се договориха да провеждат бъдещите си преговори
Коментари Харесай

Турция и Армения с важна стъпка към бъдещото си помирение

Турция и Армения се договориха да организират бъдещите си договаряния на своя територия, а не в трети страни, както се случваше преди, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от в. " Дейли сабах ".

" Преговаряме сега за това какви стъпки за подсилване на доверието можем да предприемем с Армения. Нашите специфични представители се срещнаха четири пъти, само че за жалост в чужбина. Следващите договаряния ще се състоят в Турция или Армения. Ние сме откровени в напъните си за нормализиране на връзките с Армения ", съобщи Чавушоглу на взаимна конференция с катарския си сътрудник шейх Мохамад бин Абдулрахман ал Тани в Истанбул.

Лидерите на Турция, Армения и Азербайджан се срещнаха неофициално на европейската среща на върха предходната седмица, което беше първата среща на най-високо ниво сред Анкара и Ереван от началото на напъните за възстановяване на връзките предходната година след десетилетия на неприязън, припомня изданието.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва с арменския министър председател Никол Пашинян и с азербайджанския президент Илхам Алиев на срещата в Прага и разгласява фотография, на която тримата седят към дребна масичка.

През януари Турция и Армения организираха първия кръг от договаряния от повече от 10 години, които дефинираха като " позитивни и градивни " и създаващи вероятност за възобновяване на връзките и отваряне на границите.

Анкара не поддържа дипломатически или търговски връзки с Ереван от 90-те години на предишния век. Въпреки че Турция е една от първите страни, признали независимостта на Армения през 1991 година, двете страни имат различия по редица въпроси, в това число окупацията на азербайджански територии от страна на Армения, събитията от 1915 година по време на Османската империя и затварянето на границите сред двете прилежащи страни от 1993 година насам, припомня " Дейли сабах ".

През 2021 година Анкара и Ереван взаимно назначиха специфични представители за нормализиране на връзките.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР