Турция е в много сложна политическа ситуация, защото световните играчи

...
Турция е в много сложна политическа ситуация, защото световните играчи
Коментари Харесай

Денят Х: накъде поема Турция?

" Турция е в доста комплицирана политическа обстановка, тъй като международните играчи я възприемат като все по-сериозен фактор освен в района, само че и в идното преразпределение на сферите на въздействие в света. Затова и тя не разполага с лукса да бъде оставена на мира да дефинира ориста си и за нейната най-много външна политика се води борба надалеч зад географските и икономическите ѝ лимити ", показва Азиз Назми Шакир. Той е учител в университетите Сабанджъ в Истанбул и Нов български в София, арабист-тюрколог, лекар по философия.

Трусове от всевъзможен тип

Според него каквото и да се случи на изборите, страната я чакат съществени политически земетресения, най-много поради продължаващата от много време финансова рецесия. Допуска, че в случай че претендентът на опозицията Кемал Кълъчдароглу завоюва, той ще разчита на финансова поддръжка извън, което неизбежно допуска зависимости във връзка с външната политика на страната. А във вътрешнополитически проект на Кълъчдароглу ще му се наложи да поведе борба с ръководещата от дълги години Партия на справедливостта, която след изборите ще резервира водещата си позиция в Меджлиса.

" Не е изключено това да докара до възобновяване на предходната политическа система, което да свие пълномощията на новия президент и да ограничи опциите му да въздейства на политиката на страната. Другият сериозен негов проблем ще бъде по линия на огромния брой партии, които поддържат кандидатурата му - шест, като с някои от тях народно-републиканците са на изцяло противоположни позиции по значително въпроси. Неслучайно кандидатурата му бе оповестена след дълги договаряния, придружени и от присъщия за турските сериали драматизъм. Да си представим предполагаем общ претендент на Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация и ще разберете какво имам поради. За похлупак всяка от шестте опозиционни партии ще желае парче от тортата и това ще докара до редица взаимни отстъпки и недостатъци в ръководството ", предвижда Шакир.

Той прецизира, че българските изселници, както и останалото население, са разграничени на лагери. В градове като Истанбул, Измир и Анкара опозицията се радва на по-силна поддръжка в тяхно лице. Азиз Шакир не чака внезапна смяна в политически проект при възможна поредна победа на Ердоган. Но е доста допустима ескалация на голям брой стопански индикатори, в това число на главните борсови показатели, валутни курсове и цената на цветните метали. " Подобно развиване единствено по себе си може да докара освен до икономическа, само че и до политическа дестабилизация с непредвидими последствия ", споделя Шакир. Според него без значение кой ще поеме властта, Турция има капацитета доста скоро да дръпне още веднъж напред: " Залогът за оставане във властта е обвързван не толкоз с партийните стратегии и заявените политически правила на водачите, а с възстановяване на икономическата обстановка ".

Шанс за парламентаризма, ако…

За Левент Халил, лингвист, някогашен учител по литература, в този момент екскурзовод в Историческия музей в Хасково, 2023-а година е символна за турския народ и страна поради 100-годишнината от основаването на Републиката: " Преломна дата, след която Турция, с помощта на десетките промени на Мустафа Кемал Ататюрк, поема по своя нов, към този момент светски държавен път. Процесите на европеизиране и модернизиране в оня исторически миг са били толкоз динамични, че новата Република Турция дава права на дамите да гласуват доста преди редица европейски страни. Факт, който постоянно ме е удивлявал и радвал ", споделя Халил.

Досегашният президент Ердоган се надява на поредна победаСнимка: Shady Alassar/ZUMA Press/picture alliance

Но съгласно него тази година е решаваща и от актуално-политическа позиция: " При победа на Кълъчдароглу, водача на Републиканската национална партия, най-вероятно ще станем очевидци на съществени политически промени, засягащи най-много формата на ръководство и конституцията. Парламентаризмът е един от стълбовете на кемалистката идеология и ще има необятен публичен спор за ограничение на правата на президента, което е контрапункт на актуалната конституция ", планува той.

Левент Халил показва, че едни от главните вътрешнополитически проблеми на Турция през последните години са галопиращата инфлация и крахът на турската лира, което ще изправи пред голямо предизвикването бъдещата власт: " Ако народно-републиканците съумеят да се оправят с тях, турският народ ще им гласоподава доверие и отсега нататък ".

Светска Турция е допустима

Художникът Танер Мерт от Самоков е живял 12 година в Турция и се е завърнал през 2005-а. Винаги съм бил кемалист, признава той. Припомня, че когато бе определен за първи път за министър председател, Ердоган е съумял да подведе много хора да го поддържат, като давал сигнали, че е по-светски надъхан.

Но скоро идва и голямото персонално отчаяние освен за Танер, а и за доста други. " Може би не беше инцидентен и опитът за прелом. Докато аз живеех там, в държавно институция не можеше да се види забрадена жена и по този начин би трябвало да бъде. Но Ердоган ислямизира страната по един " мек “ метод ", спомня си той. И изброява фрапантни случаи на кавга с инакомислещите.

" Световноизвестният пианист и композитор Фазъл Сай получи две години условна присъда поради думи като " В парадайса текат реки от вино - за какво е неразрешено тук? ". Тогава се видя заставен да приключи присъединяване си в огромния фестивал на класическата музика в Анталия. Примерите са безчет ", споделя художникът. " И не е единствено пианистът, присъда получи и лидерката на Републиканската национална партия в Истанбул, сякаш за засегнатост към майката на Ердоган. Друг ослепителен образец е присъдата от 27 години за писателя и основен редактор на вестник " Джумхуриет " Джан Дюндар ", изброява Мерт.

Той акцентира, че при ръководството на Ердоган няма никаква независимост на словото и това се знае и вижда в статистиките. Танер вижда другари, които се притесняват даже в обществените мрежи да подлагат на критика този метод на ръководство. Искрено се надява Кемал Кълъчдароглу да завоюва тези избори и Турция в най-скоро да се върне още веднъж в светския си образ - да има независимост на изразяването, страната още веднъж да бъде предан сътрудник на НАТО и да има единна позиция с Алианса за Украйна. Както и да бъдат неразрешени всички ислямистки секти, с цел да бъде като преди - религията няма място в политиката и не може да се намесва в държавните каузи. За него опозиционният водач Кълъчдароглу е образован човек с демократични възгледи и заслужен почитател на създателя на Турската република Кемал Ататюрк.

" А Ататюрк, знаете, е един от най-хубавите политици на 20-и век. Ще изтъквам и нещо обичано от Ататюрк: " Много хора ще научат правилата на демокрацията, повелите на истината и уроците на науката. Суеверията би трябвало да се прогонят. Нека почитат това, което желаят, всеки човек може да следва личната си съвест, стига това да не опонира на здравия разсъдък или да не е ориентирано против свободата на другарите му ".

Кълъчдароглу - образован човек с демократични възгледи и заслужен почитател на създателя на Турската република Кемал АтатюркСнимка: Alp Eren Kaya/ANKA

Творецът акцентира, че религиозният напън сигурно има въздействие и върху изкуството: " С властта, която получиха религиозните институции, започнаха да преследват тези, които са със всемирски настройки. На една група музиканти бяха брутално конфискувани документи и събориха клуба им с екскаватор единствено за ден ". Мерт познава художника Петко Дурмана, който наскоро сподели галерия с изображения на Путин в кръв. " Как мислиш, дали е допустимо да си разреши някой да рисува по този метод в Турция? Сещам се и за митингите в парка Гези - стачкуващите безусловно бяха смазани от пердах и удавени в кръв, а това в България не може да се случи, макар някои изключения от 2020-а година ", разяснява Танер Мерт.

" Не може повече по този начин "

Накъде в действителност ще поеме Турция от на следващия ден? Разделенията и противоборствата в обществото са на ръба на бръснача, рейтингите на главните кандидати за президентския пост са съвсем равни, а изборната интензивност е по традиция доста висока.

" Повечето от младежите желаят коренна смяна в страната и по тази причина ще поддържат Кълъчдароглу. Две трети пък мислят за емиграция в Европа или Съединени американски щати, което е знак, че не утвърждават системата на Ердоган ", споделя някогашен претендент за народен представител от ръководещата партия, поискал анонимност. Той е държавен чиновник и в случай че името му с тези изказвания бъде написано, това би му донесло тежки проблеми. " Аз самият съм за дълбока смяна, невероятно е да се живее по този начин повече. Ако завоюва претендентът на опозицията, ще завоюва демокрацията и Турция ще тръгне по нов път ", не скрива вярата си събеседникът ни.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР