Турците са по-влюбени от всякога в зелените пари. Домакинствата и

...
Турците са по-влюбени от всякога в зелените пари. Домакинствата и
Коментари Харесай

Турците инвестират ударно в чуждестранни валути

Турците са по-влюбени от всеки път в зелените пари. Домакинствата и други дребни вложители в Турция от дълго време икономисват в американска валута, само че в никакъв случай не са търсили нови пътища за увеличение на приходите си от нея. От началото на 2020-а те са налели 4 милиарда щ. $ в деноминирани в задгранични парични единици държавни облигации, увеличавайки локалните инвестиции в този тип принадлежности - до невижданите 17.1 милиарда щ. $ съгласно офицалните данни на централната банка на страната.

Комбинацията от 21-процентното обезценяване на турската лира през тази година и негативните лихвени проценти по активите в локалните пари, насочват желанията към вложения в задгранични валути, освен това освен в доларови принадлежности. След като усреднената рента по депозитите в турските банки падна на половина от юни 2019-а насам, а растящата инфлация заличи действителната рентабилност от вложенията, деноминираните в евро облигации помогнаха на турците да защитят активите си, тъй като оферират по-високи облаги, в сравнение с вложенията само във валута.

Турската централна банка взема ограничения за стягане на кредитните разноски и увеличи лихвите по тримесечните депозити до 11.76 %. Това обаче към момента не може да компенсира вложителите, най-малко в случай че се вземе поради растежа на потребителските цени и измерената посредством тях годишна инфлация, която през август доближи 11.77% - надалеч над целевите 5% годишно. В резултат на това спестяванията в задгранична валута у съседите през предишния месец скочиха до рекордните 220 милиарда щ. $.

Средната стойност на депозит в щатски долари в турските банки е към 1.6%, до момента в който междинната рентабилност на показателя "Блумбърг/Барклис " за деноминираните в американски долари турски облигации е 6.54%, а някои корпоративни дългови бумаги оферират даже 7% годишна възвръщаемост.

Тези феномени имат и последици. Търсенето на доларови активи съдържа риск - да задълбочи зависимостта на Турция от щатската валута и може да нанесе съществени провали в дълготраен проект, показва Мурат Салар, основен изпълнителен шеф на мениджъра на активи "Азимут Босфорус кепитал партфой " в Истанбул. Това бе и едно от основанията на интернационалната рейтингова организация "Мудис инвестърс сървис " да намали кредитната оценка на Турция до "В2 " с негативна вероятност - пет степени под капиталовия рейтинг и приравнявайки я с Египет, Ямайка и Руанда. Рейтингът е в диапазона на спекулативната (junk) канара, която допуска висок кредитен риск.

Турците обаче към този момент не са удовлетворени даже от приходите си от доларовите си инвестиции. И все по-често търсят различни задгранични принадлежности, с които да се застраховат против инфлационния напън. Според самостоятелния пазарен пълководец от Истанбул Еврен Кирикоглу, "част от парите от депозитите в задгранична валута към този момент се насочват към еврооблигации ". Експертът добавя, че към този момент тези покупко-продажби са малко, само че ползата е ясно изразен, тъй че може да чака локалните вложители в бъдеще да купуват повече издадени от страната дългови бумаги в евро.

В момента общият размер на вложенията на турското държавно управление и на турските компании, и банки в еврооблигации е 119 милиарда щ. $. Тези бумаги са донесли 17% приход от началото на април, сочи показателят "Блумбърг/Барклис ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР