Турският президент Тайип Ердоган обяви, че президентските и парламентарните избори

...
Турският президент Тайип Ердоган обяви, че президентските и парламентарните избори
Коментари Харесай

Ердоган насрочи изборите за президент и парламент в Турция за 14 май

Турският президент Тайип Ердоган разгласи, че президентските и парламентарните избори в републиката ще се проведат на 14 май.

Указът на президента за вота ще бъде подписан на 10 март, 60 дни преди гласуването, с цел да бъде спазено локалното законодателство. 

" Призовавам представителите на нашите младежи, които за първи път ще вземат участие в изборите, да създадат верния избор по време на гласуването на 14 май ", сподели Ердоган на среща с младежи от провинция Бурса в северозападната част на страната. Речта беше излъчена вчера по телевизия TРT, съобщи Българска телеграфна агенция.

Анализатори означават, че посочената дата е с повече от месец по-рано от плануваното. Първоначално турците трябваше да гласоподават на 18 юни.

Социологическите данни демонстрират, че и двата вота ще бъдат оспорвани и ще се трансфорат в най-голямото тестване за Ердоган в 20-годишното му ръководство. Вече е известно, че самият той ще се кандидатира за държавен глава.

От опозицията оспорват правото на турския държавен глава отново да бъде претендент за президентски пост, базирайки се на членове от турската конституция, които лимитират до два мандатите на президента. Партията на Ердоган обаче нееднократно е обявявала, че няма никакви юридически спънки за кандидатирането му, защото след внасянето на ремонти в конституцията за въвеждане на президентска форма на ръководство в страната Реджеп Ердоган се е кандидатирал на изборите единствено един път, заради което може още веднъж да се кандидатира за изборите през 2023 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР