Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в статия, публикувана във

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в статия, публикувана във
Коментари Харесай

Ердоган: Хашоги е убит със заповед от най-високо равнище

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в публикация, оповестена във в. " Вашингтон пост ", че заповедта за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги е пристигнала от " най-висшите равнища на саудитското държавно управление ". Той обаче също по този начин сподели, че не има вяра отговорност за тази заповед да носи саудитския крал Салман, предадоха международните организации.
 
" Искам да подчертая, че Турция и Саудитска Арабия поддържат другарски връзки ", добави Ердоган. " И за една секунда не съм повярвал, че крал Салман, пазителят на светите джамии, е заповядал удара против Хашоги ", добави турският президент.

 
" Ние знаем, че причинителите на убийството са измежду 18-те обвинени, арестувани в Саудитска Арабия. Ние знаем също, че тези хора са пристигнали, с цел да изпълнят заповедите, които са им били дадени - да убият Хашоги и да заминат. И най-после ние знаем, че заповедта за убийството на Хашоги е пристигнала от най-висшите равнища на саудитското държавно управление ", написа Ердоган в публикацията.
 
В нея той добавя, че турското другарство с Рияд не значи, че Турция може да си затвори очите за убийството на журналиста, станало предишния месец в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.-->

 Джамал Хашоги Gulliver/Getty Images
Ердоган споделя, че през миналия месец Турция е направила всичко по силите си, с цел да хвърли светлина върху всички аспекти на случая. Тези старания са разкрили, че Хашоги е бил погубен " невъзмутимо от ескадрон на гибелта ", написа Ердоган и добавя, че е било открито, че убийството е било преднамерено.
 
Президентът прибавя, че остават без отговор други значими въпроси, като това къде е тялото на Хашоги и кой е " локалният помощник ", на който саудитски представители настояват, че са предали останките на Хашоги.

 
По-рано през днешния ден годеницата на Джамал Хашоги прикани американския президент Доналд Тръмп да поддържа турското следствие и напъните на Анкара за намиране на тялото на Хашоги. Призивът бе насочен в обръщение, излъчено по време на гала в памет на журналиста, състояла се във Вашингтон, напомня Франс прес.
 
На конференция във Варна пък израелският министър председател Бенямин Нетаняху дефинира убийството на Хашоги като " ужасяващо ", като в същото време акцентира, че стабилността на Саудитска Арабия е значима за стабилността за Близкия изток и за света, предадоха международните организации. " Онова, което се случи в консулството в Истанбул е ужасяващо и би трябвало да бъде съответно позволено ", сподели Нетаняху, допълвайки, че " в същото време е доста значимо за стабилността на света и на района Саудитска Арабия да остане постоянна ". " Мисля, че би трябвало да намерим метод, с цел да реализираме тези две цели ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР