Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че бъдещата автомагистрала

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че бъдещата автомагистрала
Коментари Харесай

Ердоган: Автомагистрала Сараево-Белград е път на мира

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че бъдещата автомагистрала Сараево-Белград ще бъде " път на мира " и ще има голямо значение за усилване на съдействието и свързването на района, съобщи Танюг.

" Подписахме нужните меморандуми и с босненската, и със сръбската страна и планираме в най-скоро време да стартираме построяването, с цел да увеличим нашата конкурентоспособност в епохата на глобализацията. Трябва да развием нашето икономическо съдействие ", сподели Ердоган на среща на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ в босненския курорт Яхорина, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че ПСЮИЕ е съдействал за интеграцията на страните от Западните Балкани в евроатлантическите институции и че Турция ще продължи да поддържа тези страни по европейския им път.

Ердоган сподели, че решението на Европейски Съюз по отношение на датата за договаряния с Албания и Северна Македония ще се отрази директно на бъдещето на района и че е извънредно значимо договарянията да се водят в плануваните рамки, в противоположен случай ще бъдат нарушени мирът, стабилността и връзките с Европейски Съюз.

" В последно време виждаме, че политиката на разширение е блокирана от страна на някои популистки кръгове. Негативните трендове към разделяне и дискриминация, които се ширят на континента в последно време, съставляват заплаха за бъдещето и капацитета на района ", сподели Ердоган.

Той сподели, че Турция ще стартира през 2020 година председателството си в ПСЮИЕ, по време на което ще се концентрира върху миграциите, повишението на качеството на човешките запаси, разширението на връзките и транспортната инфраструктура и развиване на цифровите мрежи в района. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР