Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за първи път официално даде

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за първи път официално даде
Коментари Харесай

Опозицията: Ердоган няма право да се кандидатира за президен...

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за първи път публично даде сигнал за вероятни предварителни избори, които в началото бяха планувани да се проведат постоянно на 18 юни. 

„ Всички знаете значимостта на изборите през 2023 година Тяхната дата може да бъде обновена, с цел да бъде малко по-ранна, като се вземат поради сезонните условия “, разгласи Ердоган през вчерашния ден в тирада в Анкара. 

 DHA

Миналата седмица заместник-председателят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Нуман Куртулмуш също алармира за предварителни избори, като заяви: „ В момента датата на постоянните избори е юни 2023 година Може да е допустимо да се проведат по-рано, в случай че зародят избрани условия. “

 

Ердоган по-рано беше безапелационен, че изборите ще се проведат през юни, като неговата партия чака да има сигурна победа.

 

Ердоган стана президент за първи път на президентските избори през 2014 година

 

По-късно той встъпи в служба още веднъж като президент при новата изпълнителна президентска система след изборите, извършени през юни 2018 година Съгласно новата система едно лице може да бъде избирано за президент най-вече два пъти.

 DHA

Петгодишният мандат на Ердоган изтича през юни 2023 година и продължава дебата дали той може да бъде претендент още веднъж в случай че има постоянни избори.

 

Проправителствени кръгове настояват, че няма правна спънка Ердоган да бъде номиниран още веднъж по новата система. Критиците обаче показват, че турската конституция слага ограничаване от два мандата на президента. 

 

Според критиците единствен метод Ердоган да стане претендент е, в случай че Народното събрание реши да организира предварителни избори с утвърждението на 360 от 600 депутати. В момента обаче ръководещия блок разполага с 335 места в Народното събрание, по този начин, че ще се нуждае от поддръжката на опозицията за установяване на дата за предварителни избори.

 

В държавните кръгове като евентуална дата за подобен вот  се тиражира 14 май. 

 

От 6 партийната опозиционна коалиция, след 9 часово съвещание през вчерашния ден излязоха със умозаключение, че ще поддържат предварителни избори, само че не по-късно от 6 април. 

 

Ердоган разгласи, че ще се кандидатира за президент за финален път.

Още не е ясно кой ще е претендентът за президент на обединената съпротива.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР