Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска повече европейска подкрепа заради

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска повече европейска подкрепа заради
Коментари Харесай

Ердоган иска повече помощ за мигрантите, ЕС му каза да ги прибере от границата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изиска повече европейска поддръжка поради войната в Сирия и за това, че страната му приема милиони бежанци, само че му беше казано, че би трябвало първо да спре да предизвиква мигрантите да минават в Гърция, съобщи " Ройтерс ".

Ердоган беше на посещаване в Брюксел за диалози с Европейския съюз и НАТО, откакто напрежението се ускори поради ориста на десетки хиляди мигранти, опитващи да влязат в Гърция, откогато Анкара съобщи предишния месец, че към този момент няма да пробва да ги задържа на турска територия.

Турция подслонява към 3.6 милиона бежанци от Сирия и ограничи миграцията към Европа по силата на съглашение с блока от 2016 година в подмяна на миларди евро. Анкара обаче упреква Европейски Съюз, че поддръжката му е незадоволителна (повече четете тук).

" Кризата, идваща от Сирия, с нейните филантропични и свързани със сигурността аспекти, заплашва нашия район и даже цяла Европа ", съобщи Ердоган след идването си за диалозите в Брюксел. " Никоя европейска страна не може да си разреши лукса да остане безразлична ", добави той.

" Очакваме съответна поддръжка от всички наши съдружници в битката, която Турция води сама НАТО се намира в сериозен интервал, по време на който би трябвало ясно да покаже поддръжка ", сподели още турският президент.

" Събитията на гръцко-турската граница ясно приказват за политически стимулиран напън върху външната граница на Европейски Съюз ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди диалозите с Ердоган. " Намирането на решение на тази обстановка ще изисква понижаване на натиска върху границата ", добави тя.

След диалозите ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че екипите, ръководени от висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността и от турския външен министър ще работят в " идващите дни за изясняването на използването на договорката сред Турция и Европейски Съюз ", съобщи " Евронюз ".

Фон дер Лайен означи, че в идващите дни и седмици цялостният текст на съглашението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи Европейски Съюз и Турция имат общо виждане за събитията до момента, само че се разминават в тяхното пояснение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя заяви, че Европейски Съюз е изразил подготвеност да продължи работата си по съглашението, в случай че по този начин постъпи и Анкара. Днес очертахме областите от общ интерес, в които работата да продължи, би трябвало да потърсим път напред. Явно имаме разлики, обсъдихме ги намерено, съобщи Фон дер Лайен. Тя добави, че от поддръжка имат потребност и мигрантите, и Гърция, и Турция.

Шарл Мишел изясни, че на срещата двете страни се разискали разногласията си към изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в съглашението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Той добави, че Европейски Съюз е внесъл обяснения кои суми дефинира за " изплатени " и кои за " обещани ".

Днешната среща е първа стъпка в вярната посока, към мощен политически разговор, съобщи Мишел. Той заяви, че се чака в идващите дни или седмици да има нова среща ЕС-Турция на високо ниво.

Миналата седмица Европейска комисия посочи, че до момента от плануваните шест милиарда евро са изплатени 3.2 милиарда евро от общо контрактувано систематизиране на 4.7 милиарда евро. Изплащането на сумите се прави след инспекция на осъществените действия на място. Тези суми не са предопределени за турските управляващи, а за бягащите от бойното поле в Сирия, добави тогава представителят.

Турският водач напусна без да направи изказване пред медиите. Служители от неговия офис описаха диалозите като " продуктивни ".

В коментар след диалози по-рано денем с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбер Ердоган упрекна Гърция, е пробва да извлече финансова полза от Европейски Съюз поради рецесията, съобщи " Гардиън ".

Междувременно през вчерашния ден Финландия, Франция, Германия, Люксембург и Португалия се съгласиха да одобряват малолетни мигранти от Гърция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР