Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя по време на посещение

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя по време на посещение
Коментари Харесай

В Сърбия Ердоган разкритикува "провокативната" политика на Запада към Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя по време на посещаване в Белград, че съгласно него " провокативната " политика на Запада по отношение на Русия е неправилна, осведоми " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано Европейският съюз и Г-7 (САЩ, Канада, Англия, Япония, Германия, Франция и Италия) предложиха налагане на, а президентът на Русия Владимир всички доставки, в случай че Европейски Съюз предприеме такава стъпка. Това покачва риска от ограничавания в някои от най-богатите страни в света през зимата зима.

" Няма потребност да изреждам имена, само че мога ясно да кажа, че не намирам позицията, която Западът възприема, за вярна ", означи турският президент на взаимна конференция със сръбския си сътрудник Александър Вучич и уточни, че политика, учредена на провокации, няма да реализира резултат в тази ситуация. Ердоган добави, че другите страни не трябвало да подценяват Русия.

На конференцията Вучич заяви, че Сърбия е поискала от Турция да позволи транспорт на електрическа енергия от Азербайджан към Сърбия, по думите на Вучич - към 2 гигаватчаса. На 22 август сръбският президент и азербайджанският му сътрудник Илхам Алиев се договориха Сърбия да внася сила от Азербайджан при неуточнени условия. Сърбия създава към 70 % от нужната й електрическа енергия в централи на въглища.

" Помолих го (Ердоган) да ни помогне и да планува пространство за транспорт на азерски ток ", посочи Вучич.

Сърбия е съвсем напълно подвластна от съветския газ, само че желае да диверсифицира доставките и възнамерява да стартира импорт на природен газ от Азербайджан през 2023 година

Вучич сподели, че идната зима в Европа може да се окаже " доста студена " заради енергийната рецесия, произлизаща от войната в Украйна. Въпреки че Белград осъди нахлуването на Русия в Украйна, страната отхвърли да наложи наказания на Москва.

" Ако някой в действителност мисли да победи Русия военно (в Украйна), тогава ще би трябвало да се подготвим освен за студена зима, а за полярна зима ", акцентира още Вучич.

Сърбия възнамерява да закупи турски бойни дронове " Байрактар " през 2023 година, съобщи още сръбският президент и добави, че ще бъда вложени стотици милиони евро в договорката, без да показва детайлности.

Президентите на Сърбия и Турция участваха на подписването на серия съглашения за съдействие, в това число за пътувания сред двете страни единствено с персонална карта. Ердоган е подчертал, че Сърбия е основна страна за мира и стабилността в Западните Балкани, заяви " Танюг ", представена от Българска телеграфна агенция.

Ердоган сподели, че ще продължи да работи за обезпечаване на разцвет и непоклатимост в района и добави, че в никакъв случай не може да се каже, че е реализирано задоволително равнище на съдействие, когато става дума за икономическото съдействие сред Сърбия и Турция. По думите му стопанската система в Сърбия е траяла да пораства даже по време на пандемията от ковид, с помощта на " визионерския метод " на Вучич.
Ердоган сподели, че се радва да посети Сърбия три години след предходното си посещаване и уточни, че огромната делегация от турски предприемачи, участваща в бизнес форума, е индикатор за това какъв брой значимо е съдействието на Турция със Сърбия.

Турският президент даде обещание поддръжката на своята страна в разрешаването на дългогодишните разногласия на Балканите, които не престават да заплашват стабилността в района. Ердоган изрази вяра, че неотдавнашното съглашение сред Сърбия и Косово, което урежда разногласието сред двете страни с документите за пътешестване, ще укрепи районната непоклатимост.

Посещението на турския президент в Белград е част от обиколка на Балканите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР