Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува в събота австрийския канцлер

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува в събота австрийския канцлер
Коментари Харесай

Заради Австрия сме по-близо до война между кръста и полумесеца, заяви Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подлага на критика в събота австрийския канцлер Себастиан Курц поради решението на държавното управление му да затвори 7 джамии и да изгони 40 имами, като предизвести, че това подклаждало " война сред кръстоносците и полумесеца ", заяви в. " Хюриет ".

" Опасявам се, че стъпките, подхванати от австрийския министър председател, ще докарат света по-близо до война сред кръстоносците и полумесеца ", декларирал президентът по време на ифтар в Истанбул. Според него Турция " ще отговори " по подобаващ метод на експулсирането на имамите. Една от закритите джамии принадлежи на Турско-ислямската културна асоциация (ATIB), основана в Кьолн, и се ръководи взаимно с турския Директорат по религиозните каузи - Дианет.

На 8 юни Курц разгласи, че имамите са финансирани от чужбина и че решителната мярка е отговор на " политическия ислям " след инспекция на активността на джамиите от вътрешното министерство и Службата по религиозните въпроси. " Паралелни общности, политическият ислям и радикализацията няма място в нашата страна ", изясни канцлерът.

Осъждане на дейностите на Виена пристигна и от външното министерство в Анкара, и от премиера Бинали Йълдъръм. " Това е доста неправилно и не служи нито на универсалния юридически ред, нито на полезностите на Европейски Съюз, нито на законите за мигрантите ", сподели министър председателят. " Осъждаме австрийските политици и особено канцлера Курц поради това, че се пробват да реализират политически цели от тези тревожни събития, вместо да се борят с расизма, исляма и ксенофобията и възхода на крайната десница ", написа министерството.

Турция е пред изключителни президентски и парламентарни избори на 24 юни и Австрия, както и Германия и Холандия не разрешиха на тяхна територия да се организира предизборна пропаганда от турски партии. В Австрия живеят стотици хиляди турци или жители от турски генезис и единственият късмет да се срещнат с Ердоган бе огромният протест в спортна зала в босненската столица Сараево през май.

 Симпатизанти на ръководещата партия в Турция на протест в Диарбекир на 3 юни
© Reuters

Симпатизанти на ръководещата партия в Турция на протест в Диарбекир на 3 юни
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР