Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция
Коментари Харесай

Турция се оттегля от Истанбулската конвенция за правата на жените

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската спогодба за правата на дамите, целяща да отбрани дамите от принуждение, съобщи Ройтерс. 

Решението за това бе оповестено в формалния държавен вестник тази заран макар апелите на правозащитниците, които виждат в конвенцията ключ за битката с възходящото домашно принуждение. Причините за евакуиране от конвенцията не бяха оповестени, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Основана през 2011 година по самодейност на Съвета на Европа, Истанбулската спогодба има за цел попречване, правосъдно гонене и унищожаване на домашното принуждение и насилието над дами. Турция, която подписа конвенцията през 2011 година, означи повишаване на убийствата на дами предходната година.

Много консерватори в Турция считат, че конвенцията подкопава фамилията, и са враждебно настроени към правилото за тъждество на половете в Истанбулската спогодба, смятайки, че тя предизвиква хомосексуализма с правилото за унищожаване на дискриминирането въз основата на полова ориентировка. 

В Турция няма публична статистика за убийствата на дами. По данни на Световната здравна организация 38 % от дамите в Турция са обект на принуждение от колегата си, до момента в който в Европа дамите обект на принуждение са приблизително 25%.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР