Бърз въпрос: Миете ли зъбите си преди или след душ? 

...
Бърз въпрос: Миете ли зъбите си преди или след душ? 
Коментари Харесай

Тайната сила на ритуалите

Бърз въпрос: Миете ли зъбите си преди или след душ?  Ако сте като множеството хора, то евентуално изпълнявате тези две задания в избран ред. Ако нещо провокира смяна, то може да повлияе на останалата част от вашия ден. Това е по този начин, тъй като елементи от утринната ви рутина са ритуалите, а те могат да имат мощен резултат върху възгледите ви за всичко останало, споделя Майкъл Нортън, създател на The Ritual Effect: From Habit to Ritual, Harness the Surprising Power of Everyday Actions.

„ Понякога използваме ритуали, с цел да вземем доста скучни неща и да ги наситим с малко повече смисъл и страст “, споделя той. „ В примерa с миенето на зъбите и вземането на душ редът в действителност има значение за към половината от хората. Когато го вършат в верния ред споделят неща като „ Готов съм да стартира деня “, „ Чувствам се добре “ и „ Чувствам се жив. “ Когато обаче го вършат в противоположния ред споделят: „ Чувствам се необичайно “ или „ Чувствам се изнемощял през целия ден “, изяснява той.

Въпреки че ритуалите и навиците съществуват по едно и също време, Нортън отбелязва, че е значимо да разберем какви са разликите сред тях. Навикът е това, което вършиме, а ритуалът е по какъв начин го вършиме. Навиците постоянно са автоматизирани, до момента в който ритуалите са целенасочени. Например миенето на зъбите е табиет, само че си миете зъбите пред всяко взимане на душ, то вие сте го трансформирали в обред.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР