Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес ще стане първият лидер

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес ще стане първият лидер
Коментари Харесай

Ердоган пристига на посещение при Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден ще стане първият водач от НАТО, който ще посети съветския президент Владимир Путин след началото на войната в Украйна. Несъмнено двамата водачи имат необятен набор от тематики, за които да беседват в Сочи. Сред тях са войната в Украйна, интернационалните въпроси, двустранните връзки и съдействие. Ето и някои от най-актуалните тематики, които се чака да попаднат в дневния ред на диалозите:

СИРИЯ

Може да се чака, че проектите на Турция в Сирия ще бъдат сложени от Анкара на масата на диалозите в Сочи.

Ердоган разгласи, че има намерение да стартира нова трансгранична интервенция в северната част на страната - пета от 2016 година след досегашните " Ефратски щит " (2016 г.), " Маслинова клонка " (2018 г.), " Извор на мира " (2019 г.) и " Пролетен щит " (2020 г.). Плановете ѝ са ориентирани към зона, която включва двата основни града Манбидж и Тал Рифат. Според президента задачата е да се освободи регионът от бойци, свързани с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Анализатори допускат, че турският президент чака да получи " зелена светлина " от Москва, преди турската войска да нахлуе в прилежаща Сирия.

Според Аслъ Айдънташбаш, старши помощник в Европейския съвет за външна политика, Ердоган желае да реализира тези проекти, които разгласи през май, преди изборите в страната следващата година, само че " както и при предходните трансгранични нахлувания, Турция в действителност се нуждае от зелена светлина от Путин, с цел да направи това ", уточни тя пред Си Ен Ен.

Турция и Русия, чиито районни упоритости неизбежно пораждат точки на търкания, поддържат противоположни страни в Сирия. Това може да е проблем, защото от дейностите на Москва зависи освен сигурността на турските военни в арабската страна, само че и възпирането на евентуални закани за турската територия. Така да вземем за пример, възможна офанзива с поддръжката на Русия против сирийския регион Идлиб, където сега наоколо до турската граница живеят милиони вътрешно разселени хора, може да докара до нов бежански поток и да ускори вътрешния напън, пред който е изправен Ердоган заради засилващите се антибежански настроения, показва " Джерузалем пост ".

Практиката обаче демонстрира, че в връзките си до момента двамата водачи постоянно са успявали да слагат приоритет върху прагматизма, като сътрудничат между тях, когато ползите им съответстват, и като превъзмогват борбата, когато това не е по този начин.

ДОСТАВКИТЕ НА ЗЪРНО

След нахлуването в Украйна Турция се пробва да балансира сред връзките си с Русия и осъждането на експанзията на Кремъл. Това разреши на Анкара да се изяви в посредническа роля сред страните в спора, която спомогна за обезпечаването на основна договорка за доставките на зърно от Украйна към международните пазари. Както Кремъл заяви по-рано тази седмица, договорката се чака да бъде измежду разискваните на срещата в Сочи въпроси. Разговорите ще се съсредоточат по-специално върху успеваемостта на съглашението за зърното, което е лимитирано във времето за период от четири месеца, след което може да бъде удължено, посочи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти.

Споразумението, подписано от Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации на 22 юли в Истанбул, даде опция да бъде възобновен износът на зърно от Украйна през Черно море. Подписването му бе доста събитие, което разреши да бъде избегнато обричането на апетит на хиляди хора в Африка и на други места по света.

Ердоган назова договорката " дипломатически триумф ", откроявайки заслугите на своята страна за постигането на пробива. " Всички признават, че стъпките, подхванати за превъзмогване на зърнената рецесия, които светът следи от близко, са артикул на напъните на нашата страна ", сподели турският президент преди няколко дни, като добави: " тази работа, стартирана под водачеството на нашата страна, е значим дипломатически триумф ".

Турският президент направи коментара, откакто първият претрупан със зърно транспортен съд отплава в понеделник от украинското пристанище Одеса и се насочи към Ливан. В сряда сутринта плавателният съд бе инспектиран от взаимна комисия с представители на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации край Босфора, след което продължи по пътя си към крайната дестинация.

Отпътуването на кораба от Одеса за Ливан през Турция породи очаквания за облекчение на разрастващата се световна продоволствена рецесия.

АЕЦ " АККУЮ "

В дневния ред на двамата водачи в Сочи се чака да попаднат и редица въпроси от двустранен интерес, измежду които тематиката за първата турска АЕЦ " Аккую " - план, реализиран от компанията " Аккую нуклеар ", в която над 99 % от акциите се имат от корпорацията Росатом, въз основа на междуправителствено съглашение, подписано сред Турция и Русия през май 2010 година

Първият блок на атомната електроцентрала, изграждана в средиземноморския окръг Мерсин, се чака да проработи още през идната година.

Електроцентралата ще се състои от общо четири енергоблока и ще създава 35 милиарда киловатчаса електрическа енергия годишно, които ще покриват към 10 % от потреблението на електрическа енергия на страната.

АЕЦ " Аккую " е най-голямата по рода си атомна електроцентрала в света и планът получава финансиране от най-големия съветски заемодател - Сбербанк, и от Совкомбанк. Турски осведомени източници оповестиха в края на предишния месец пред Блумбърг, че Росатом е трансферирала към 5 милиарда $ на " Аккую нуклеар ", а още два сходни транша предстоят в околните седмици. Съобщението разсея опасенията за вероятни забавяния в реализацията на плана поради глобите, наложени на Русия поради войната в Украйна.

Същевременно обаче турски медии оповестиха тези дни за спор сред " Росатом " и турския подизпълнител, който би могъл да заплаши периодите за завършването на АЕЦ " Аккую ". Повод за разногласието стана известието на " Аккую нуклеар ", турското поделение на " Росатом ", че приключва контракта си с турската компания " И Дже Ичташ " и че е подписала контракт за инженеринг, строителство и доставка с " ТСМ Енержи ". Според турския търговски указател основаната в Мерсин " ТСМ Енержи “ е благосъстоятелност на три компании със седалище в Русия. В понеделник " И Дже Ичташ “ дефинира решението като нелегално и даде да се разбере, че ще се обърне към съда. Компанията упрекна " Росатом ", че се пробва " да ограничи турското корпоративно наличие " в плана за АЕЦ " Аккую ".

Турското министерство на енергетиката съобщи, че е подхванало дейности за разрешаване на различията и даде да се разбере, че чака първият енергоблок да бъде пуснат в употреба по проект, т.е. за стогодишнината от основаването на турската република следващата година.

ТУРСКИТЕ ДРОНОВЕ БАЙРАКТАР

Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че на срещата в Сочи двамата водачи възнамеряват да обсъдят военно-техническото съдействие между тях.

" Военно-техническото съдействие сред двете страни постоянно е на дневен ред. Самият факт, че съдействието ни се развива в такава деликатна среда, демонстрира, че връзките ни са на доста високо равнище ", съобщи той.

По думите на Песков " тематиката за военно-техническото съдействие в разнообразни браншове " е била наранена по време на диалог неотдавна сред двамата президенти.

Това изказване пристигна в подтекста на известие на турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, че съветският президент Владимир Путин е предложил Русия да си сътрудничи с Турция в производството на турските военни дронове TB2 " Байрактар ", като цех за производството им може да бъде построен в Обединените арабски емирства. Според медийни изявления в Турция президентът Ердоган е споделил на съвещание на централния комитет на своята Партия на справедливостта и развиването (ПСР), че Путин му е предложил взаимно произвеждане на " байрактари ".

Песков отхвърли да удостовери дали в дневния ред на диалога стои въпросът за взаимни дейности по производството на дроновете на турската компания " Байкар ".

Сред кръговете в региона на защитата и дипломацията опцията за взаимно произвеждане с Русия на турските дронове, употребявани от Украйна в спора, не наподобява осъществима. По тази причина специалистите считат, че внасянето на тематиката в дневния ред от страна на Москва е по-скоро дипломатически ход, показва " Дойче веле ".

В удостоверение на това генералният шеф на " Байкар " Халюк Байрактар е декларирал пред Си Ен Ен, че в никакъв случай не са продавали и няма да продават на Русия бойни дронове и че поддържат суверенитета на Украйна и битката ѝ за самостоятелност.

Украйна купи над 20 дрона Байрактар ТБ2 от " Байкар " през последните години и поръча още 16 на 27 януари. Тази партида беше доставена при започване на март. Нещо повече, турският производител подари няколко дрона за Киев след акции за набиране на средства за турски дронове Байрактар, проведени от литовци и украинци. Преди няколко дни уредник на сходна самодейност в Полша също заяви, че " Байкар " е заречен да подари още един дрон на Украйна, откакто дарените средства в акцията са надвишили 22,5 милиона злоти, т.е. сумата, нужна за покупката на дрона. През профила си в обществена медия уредникът сподели, че е получил публично писмо от управлението на " Байкар ", че " полският " дрон за Украйна ще бъде дарен на страната, а събраните средства ще бъдат ориентирани за филантропична помощ за украинците.

Високопоставен украински представител, представен от Дойче веле, разяснява по отношение на изявленията за мечтано от Москва съдействие в производството на турските дронове, че слага под въпрос сходен жанр вести. " Разглеждаме това като атака на Русия, целяща да засегне украинско-турските връзки ", разяснява той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР