Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше почетен гост в Азербайджан

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше почетен гост в Азербайджан
Коментари Харесай

Може ли Ердоган да се помири със Запада?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше почетен посетител в Азербайджан по време на боен церемониал в чест на успеха, извоювана благодарение на Турция над Армения, съдружник на Москва.

Ако водачът на Кремъл Владимир Путин беше засегнат от това настъпление в някогашния си руски двор, той не го сподели.

Това беше единствено последното предизвикателство от турския водач и то беше търпеливо признато от нормално напористия Путин. Това се случи, тъй като сега Ердоган се пробва да възвърне връзките с администрацията на бъдещия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, до момента в който Кремъл е убеден, че Турция ще продължи да бъде бодил в очите на своите сътрудници от НАТО, вследствие на което разделянето ще се разшири.което еу по усета на Москва.

Президентът Доналд Тръмп, който се гордее със сърдечни връзки с Ердоган, утвърди проектите на Съединени американски щати да наложат наказания на Турция за закупуването на съветски зенитно-ракетни системи С-400, което в допълнение усложнява опитите на турския водач да възвърне връзките си с Вашингтон.

От Сирия до Либия напъните на Анкара да възвърне въздействието на Турция като районна мощ принуждават Русия интензивно да сдържа упоритостите си. Въпреки че Ердоган от ден на ден се нарежда като спънка за геополитическото въздействие на Кремъл, Путин има единствено топли думи в общественото пространство за този комшия на Русия в Черноморския район.

„ В момента връзките са доста напрегнати, има съревнование и даже детайл на борба “, сподели Андрей Кортунов, началник на основания от Кремъл Руски съвет по интернационалните въпроси. " В същото време съдействието с Турция е толкоз значимо стратегически, че Русия е подготвена да си затвори очите за това. "

Конфликт в НАТО

Умереният съветски отговор демонстрира предпочитание за развиване на връзки с Ердоган, политикът, който провокира невиждан спор в Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) с решението си да придобие системата С-400 през 2017 година

Продължават да са налице прекалено много различия в връзките сред Турция и Съединените щати и Ердоган би бил срещу всеки, който се пробва да му диктува правила за държание, съобщи върховен съветски чиновник, когато обсъждаше политически въпроси с сътрудник на организация Блумбърг, който изиска да не бъде разпознат.

Русия има опит в ръководството на нестабилни стопански и политически връзки с Турция, макар че Ердоган изпраща турски бойци и манипулирани от нея сили за противопоставяне на Путин в районни горещи точки.

Ердоган наблюдаваше по какъв начин към 200 от неговите бойци се причислиха към азербайджанските войски в Баку, столицата на Азербайджан. Те демонстрираха на парада безпилотните самолети, създадени от Турция, които изиграха решаваща роля за успеха над Армения по време на 44-дневната война за противоречивия район Нагорни Карабах.

Според трима души в Москва, осведомени със обстановката, Ердоган в действителност е осуетил напъните, подкрепяни от Русия, за заличаване на последната държана от бунтовници цитадела в Сирия, а също по този начин се е противопоставял против Кремъл в Либия.

Макар Анкара да продължава да споделя на своите западни сътрудници, че възходящото й въздействие в някогашния Съветски съюз и Близкия изток основава спънка пред експанзионистичната Русия, това не значи, че Турция е на една и съща страна с тях, сподели Кортунов. " При Байдън проблемите с Ердоган евентуално ще станат още по-големи, " добави той.

Стара омраза

В същото време напрежението сред Москва и Анкара е отражение на няколковековна битка сред тези някогашни имперски сили. През 2015 година Русия наложи смазващи наказания на Турция за свалянето на съветски военен аероплан на границата със Сирия. В сряда Москва забрани вноса на домати от Азербайджан, което е най-големият експорт в страната след петрола и природния газ.

Руският водач интензивно се застъпва за основаването на многополюсен свят, в който районните сили могат да насочат предизвикателкгна към обичайното водачество на Съединени американски щати, само че Ердоган демонстрира още по-голяма мощ в битката им за въздействие.

„ В някои аспекти ние сме съдружници, до момента в който в други нашите ползи са диаметрално противоположни “, сподели Андрей Бакланов, някогашен съветски посланик, работил по-специално в Саудитска Арабия и през днешния ден обвързван с основания в Москва клуб „ Валдай “. „ Трябва да се научим да живеем с такава обстановка. "

Макар Путин да обезпечи преустановяване на военните дейности сред Азербайджан и Армения, което му разреши да изпрати съветски миротворци в Нагорни Карабах, твърдостта на Ердоган в поддръжка на Баку по време на тази война даде на Турция роля в контрола върху съглашението за преустановяване на огъня.

В Сирия, където съдружникът на Путин Башар Асад съумя да си върне контрола над по-голямата част от страната с помощта на поддръжката на Русия и Иран, Турция блокира държавните старания за завладяване на основен размирен бастион в Идлиб. Според трима души, осведомени със обстановката, Русия, която по-рано тази година изпрати наемници да управляват нападението над града, е спряла интервенцията заради възражения от Турция.

В богатата на нефт Либия, която е и съветски съдружник, лидерът на въоръжена мощ Халифа Хафтар, основан в източната част на страната, губи въздействието си на фона на възобновени договаряния за политическо съглашение с държавното управление в Триполи, подкрепено от Организация на обединените нации и от Турция.

Турция също е значим покупател на сила за Русия, само че даже в тази област породиха проблеми. Турция, която в миналото е била най-големият клиент отвън Съветския съюз, е понижила покупките на природен газ през последните години и е минала към съперниците на Москва измежду доставчиците, в това число Азербайджан.

Путин обществено хвали Ердоган за неговата самостоятелност, която се демонстрира в енергийни и оръжейни покупко-продажби с Русия, макар възраженията на съдружниците от НАТО. „ Не просто е прелестно да имаш подобен сътрудник, само че е надеждно да работиш с подобен сътрудник “, сподели Путин през октомври. Що се отнася до разликите сред тези страни, Русия, съгласно Путин, би трябвало да " бъде търпелива " и " да търси компромис ".

Понастоящем Русия и Турция имат комплицирани връзки „ макар разликите в мненията “, сподели Синан Улген, изпълнителен шеф на изследователския център EDAM със седалище в Истанбул и гостуващ помощник в основания в Брюксел европейски център „ Карнеги “.

Ердоган „ непрестанно покачва залога. Той не слуша други страни ”, сподели Ирина Звягелская, специалист от Близкия изток в Държавния институт за международна стопанска система и интернационалните връзки (ИMEMO): „ За Русия Ердоган не е елементарен сътрудник и не е елементарно да си има работа с него “.

Коментарът в организация Блумбърг е с създатели Хенри Майер, Степан Кравченко и Иля Архипов.

Превод: БГНЕС
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР