Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турското правителство се стреми

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турското правителство се стреми
Коментари Харесай

Ердоган иска по-добри отношения с американците

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че турското държавно управление се стреми да усъвършенства съдействието със Съединените щати, съобщи " Ройтерс ". По думите му, двете страни имат повече общи черти, в сравнение с разлики. Турция желае да укрепи съдействието посредством дълготрайна вероятност въз основата на взаимна облага. " Турция ще продължи да извършва своята роля по метод, заслужен за съюзническите и стратегически партньорски връзки сред двете страни, " сподели той, като призна, че двустранните връзки са били подложени на съществено тестване неотдавна, съобщи News.bg.

Ердоган е изразил интерес да поправи връзките със Съединени американски щати, откакто напрежението сред страните беше нараснало по време на администрацията на Тръмп. Отношенията сред Съединени американски щати и Турция, и двете членки на НАТО, са обтегнати по няколко аргументи, измежду които са и глобите, които администрацията на някогашния президент Тръмп наложи наказания на Турция през декември поради придобиването през 2019 година на съветската система за противоракетна защита С-400.

По-рано тази седмица, Ердоган настоя, че Вашингтон би трябвало да спре поддръжката си за кюрдските " терористи ", откакто упрекна Съединени американски щати, че стоят " зад кюрдските екстремисти, които убиха турските бойци в Ирак ". " Не подкрепяхте ли терористите? Не подкрепяхте ли ПКК и YPG? ", попита Ердоган Белия дом по време на конгреса на неговата Партия на справедливостта и развиването, визирайки сирийските кюрдски сили YPG, известни още като " Отряди за национална отбрана ", които Анкара преглежда като отклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

В началото на февруари, Турция отхвърли рецензията на Съединени американски щати поради всеобщото задържане на студенти по време на митинги и прикани Вашингтон да не се меси във вътрешните ѝ каузи. Ердоган се закани, че държавното управление няма да разреши митингите да излязат отвън надзор. Той назова протестиращите " терористи " и " ЛГБТ младежи ", които работят против " националните и духовни полезности " на Турция. Държавният департамент на Съединени американски щати дефинира " риториката " на турския водач като неприемлива и прикани Турция да позволи митингите и " даже речта, която може да бъде открита от някои за некомфортна ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР