Турският президент Реджеп Ердоган отправи реч пълна със заплахи към

...
Турският президент Реджеп Ердоган отправи реч пълна със заплахи към
Коментари Харесай

Ердоган с нови заплахи към Гърция, припомни поражение на Атина в миналото

Турският президент Реджеп Ердоган насочи тирада цялостна със закани към Гърция. Той прикани Атина да вземе поука от историята и да не не помни провалянето в гръцко-турската война през 1922 година, заяви Анадолската организация.

Ердоган направи изявлението на най-големия софтуерен фестивал в Турция - Текнофест, който се организира на брега на Черно море в провинция Самсун.

" Гърцийо, погледни историята, върни се обратно във времето - в случай че отидеш прекомерно надалеч, цената ще бъде солена. Искам да кажа на Атина единствено едно: Не забравяйте Измир! “, уточни турският президент.

В Измир се разиграва последната сцена от гръцко-турската война от 1919 - 1922 година През пристанището на града при започване на септември 1922 година се изтеглят гръцките войски от Мала Азия след провалянето си при Думлупънар, като при завладяването на града от турските сили на Мустафа Кемал Ататюрк огромна част от него е опожарена, а хиляди гръцки и арменски бежанци умират.

Падането на Измир е трайна контузия в историческата памет на днешна Гърция.

Напрежението сред Анкара и Атина ескалира, откакто Гърция подаде тъжба против генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да изтрие обява в Туитър от профила на Съюзническото сухопътно командване на НАТО във връзка 100-годишнината от Деня на успеха в Турция, с която се отбелязва борбата при Думлупънар.

Впоследствие пък Анкара подлага на критика НАТО, че туитът е заличен и дефинира това деяние като " недопустимо ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР