Турският президент Реджеп Ердоган отправи предупреждение, че страната му ще

...
Турският президент Реджеп Ердоган отправи предупреждение, че страната му ще
Коментари Харесай

Изказване на Реджеп Ердоган породи напрежение с ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган насочи предизвестие, че страната му ще продължи да пази ползите си, даже и да се наложи да се опълчи на някои от най-големите стопански и военни сили в света.
Повод за изявлението на турския водач са опитите за изследване и извличане на въглеводороди в териториалните води на остров Кипър.
В отговор на предизвестието от Анкара, представителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас означи, че още на 22 март Европейският съвет е осъдил Турция и я е призовал „ да почита суверенните права на Кипър да изследва и добива своите естествени запаси в сходство с европейските и интернационалните закони “.
В момента турският държавен глава е на посещаване в Унгария.Той се срещна с унгарския президент Янош Адер, а по-късно и с премиера Виктор Орбан.
Орбан беше единственият европейски водач, който поздрави турският президент след успеха на изборите, които трансформираха Турция в президентска република.
Унгарският министър председател и българският президент Румен Радев бяха единствените водачи от Евросъюза, които участваха и на церемонията по встъпване в служба на Ердоган.
Преди заминаването си за Унгария, турският президент съобщи в изявление за телевизионния канал TRT World, че вижда доста знаци за близкия завършек на Европейския съюз.
Според него във връзка с Турция няма никакви индикации, че вратата на Европейски Съюз е отворена, а се оферират някакви по-специални условия. По време на последната сесия на Организация на обединените нации в Ню Йорк той е разговарял с редица европейски водачи и настоял да спрат взаимно да се уморяват.
“Ако ще ни приемате, приемете ни, в случай че не, кажете ни да вървим по пътя си и вие продължавайте по своя. Но те нямат отмалялост. И на Меркел споделих същото. Но те не смеят да кажат в прав текст, че не ни желаят. А ние можем да предложим на Европейски Съюз доста потребни неща “, уточни още турският водач.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР