Турският президент Ердоган е убеден, че новият завод на Фолксваген

...
Турският президент Ердоган е убеден, че новият завод на Фолксваген
Коментари Харесай

Ето защо Ердоган иска Фолксваген на всяка цена

Турският президент Ердоган е уверен, че новият цех на " Фолксваген " ще бъде издигнат точно в Турция. Той желае тази инвестиция непременно. Защото от нея зависи доста. Ето какво пишат по тематиката две немски издания, представени от " Дойче веле ".

Ердоган е прочут с желанията си към колите " Мерцедес " - още до момента в който е кмет на Истанбул, поръчва рейсове за градския превоз от тази марка, с които да замести дотогавашните икаруси. А когато става министър-председател, купува за ведомството си 10 мерцедеса на стойност 1.5 млн. евро. Самият той по това време също кара мерцедес - реставриран S600. Напоследък обаче броят на фолксвагените в служебния автопарк на президента непрекъснато пораства, споделя турският публицист Джан Дюндар на страниците на немския " Ди цайт ".

Дюндар напомня тези обстоятелства, с цел да изясни казаното от Ердоган на среща с ръководителя на Съюза на таксиметровите водачи: " Фолксваген " ще построи фабрика в Турция и в следствие от тази инвестиция всички вие ще получите фолксвагени. " Президентът декларирал също така, че щял да помоли немския тръст да създаде специфичен модел за турските таксиметрови водачи. Към този миг медиите съобщаваха, че " Фолксваген " още се колебае сред България и Турция. Да, в България работната ръка е по-евтина, само че се твърди, че Турция е приела всички условия на концерна и е предложила държавни гаранции.

Ако успее да притегли " Фолксваген "

Всичко това не значи, че в желанията на Ердоган са настъпили някакви основни промени. " Фолксваген " не е станал обичана марка на турския президент - той просто се нуждае от вложения както в стопански, по този начин и в политически проект, уверен е Джан Дюндар. Защото по никакъв начин не е елементарно да се намерят вложители за една страна, в която режимът потъпква правовата страна и където е надвиснала опасността от икономическа рецесия. Ако успее да притегли " Фолксваген ", Ердоган ще може да употребява тази гигантска инвестиция, с цел да оправдава режима си и да притегли и други концерни, отбелязва Дюндар в " Ди цайт ".

И вестник ТАЦ е на мнение, че би било огромен триумф за Ердоган, в случай че " Фолксваген " избере Турция. Точно в миг, когато той е изолиран външнополитически и е в комплицирани връзки както със Съединените щати, по този начин и с Европейски Съюз, новият цех на " Фолксваген " в Турция може да послужи на Ердоган като доказателство за неговата благонадеждност. И още нещо - в случай че немският тръст пристигна в Турция, може да го последват и други вложители, които до момента заобикаляха Турция поради политическата обстановка и възходящата правна неустановеност, предвижда ТАЦ.

Напълно разбираемо е, че турското държавно управление се пробва да притегли задгранични вложители, предлагайки държавни гаранции. Но е много мъчно да се има доверие на гаранциите на един режим, потъпкващ правовата страна. Ако евентуалните вложители биха държали повече на правовата държавност, в сравнение с икономическите гаранции, това би било от огромна изгода както за тях, по този начин и за локалното население, отбелязва Джан Дюндар в " Ди цайт ".

" България несъмнено е по-добрият вид "

А какво мислят читателите на ТАЦ и " Ди цайт "? Един от тях разяснява, че Турция напълно няма да е първата не най-демократична страна, в която се създават немски коли. А различен четец написа: " Всеки, който мине през индустриалните зони на Истанбул, Бурса или Маниса, ще види какъв брой доста немски компании създават там, осигурявайки десетки хиляди работни места. Тези компании не са там, с цел да създадат услуга на Турция или на Ердоган, а просто тъй като печелят положителни пари. "

България несъмнено е по-добрият вид, счита различен четец и прибавя, че не схваща оптимизма на " Фолксваген " във връзка с Турция. Облаците над главата на Ердоган се сгъстяват, само че той няма да се откаже елементарно от властта. А това значи, че в идващите няколко години в Турция може да стане доста бурно. Дали освен това състояние инвестицията на " Фолксваген " ще си заслужава - пита читателят и заключава: " Дори и нещата да не се развият толкоз зле, считам решението на " Фолксваген " за извънредно по неволя. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР