Турският посланик у нас Хасан Улусой беше привикан в Министерството

...
Турският посланик у нас Хасан Улусой беше привикан в Министерството
Коментари Харесай

Външно настояло пред посланик Улусой турските инвеститори да учат български

Турският дипломат у нас Хасан Улусой беше привикан в Министерството на външните работи през днешния ден по предписание на министър Екатерина Захариева.
 Турското посолство разочаровано, че думите на посланика са изопачени  Министерство на външните работи вика турския дипломат на диалог след думите му за проучване на езика  Борисов кипна: Не му е работа на посланика да желае проучване на турски
Той е привикан поради изявлението му от 11 май, в което прикани страната да насърчи проучването на турски език като непознат, с цел да се усилят турските вложения у нас. 

„ Пожеланието ми е, тъй като това ще подтиква турските вложители и предприемачи, които желаят да осъществят плановете си и да основат работни места, по този начин и българските жители, които знаят добър вербален и писмен турски език. Това ще насърчи още повече вложения от Турция “, сподели Улусой на гала по откриването на четвъртия корпус на турския цех „ Теклас “ край Кърджали в събота.

След думите му избухна министър председателят Бойко Борисов, който видя в изявлението рекламация от страна на посланика и уточни, че  " не му е работа на посланика да слага такива въпроси на толкоз прекрасен празник, с толкоз другари ". След коментара на Борисов пък заваляха реакции и от редица други политически сили у нас. 

Още в събота пък от Министерството на външните работи пък оповестиха, че посланикът ще бъде привикан в понеделник за пояснение. 

Хасан Улусой е дошъл през днешния ден в министерството и е разговарял с шефа на дирекция „ Югоизточна Европа " Деян Катрачев, защото министър Захариева е в Брюксел. 

Пред посланика беше изразена позицията, че изявлението му е политически недопустимо и не дава отговор на упованията на българската страна за поддържане на другарски и добросъседски връзки. Беше очебийно, че турските вложения в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв метод с проучването на турски език, а следва да се основават на икономическа логичност. Изтъкнато беше, че турските вложители следва да се преценяват с формалния език в България и по-подходящо би било те да поддържат подготовката на фрагменти, владеещи български език. В същото време в България проучването на непознати езици е въпрос на свободен избор на всеки български жител, а изискванията за това са налице, оповестиха от външното министерство.

" Бяха изразени упованията на България турската страна да се придържа към фундаменталните правила на които се базират двустранните ни връзки, а точно добросъседство, равнопоставеност, взаимно почитание и невмешателство във вътрешните работи ", допълниха оттова.

От министерството цитират и Улусой, който още веднъж е декларирал, че думите му са били неправилно интерпретирани от медиите. Той е дал и текста на изявлението си, като е обяснил, че не е отправял рекомендации за наложително проучване на турски език от страна на българските жители.

Той е подчертал, че турската страна няма желание да се намесва по какъвто и да е метод във вътрешната политика на Република България, а в активността си той се управлява напълно от задачата да развива другарските и взаимноизгодни връзки с България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР