Турският народ не претендира за нищо чуждо, но и няма

...
Турският народ не претендира за нищо чуждо, но и няма
Коментари Харесай

Ердоган: Турция няма да търпи бандитизъм в Средиземно море!

Турският народ не претендира за нищо непознато, само че и няма да отстъпи своето. Това съобщи президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган в хода на тирада в черноморската провинция Гиресун на 1 септември, предава „ Анадолската организация “.

„ Няма да допуснем пиратство и бандитизъм в Егейско и Средиземно море. Нашата страна има най-дългата брегова линия в Източното Средиземноморие и дано никой не се надява, че може да ограничи Турция в залива на Анталия. Анкара ще отстоява до последно правата си и тези на турците-киприоти “, съобщи президентът.

По думите на Ердоган, някои страни, разчитащи на помощ от някогашни колониални страни в спора с Турция, би трябвало да извлекат уроци от скорошната история.

Турция за следващ път удължи изследователската задача на своя сондажен транспортен съд Oruc Reis в Източното Средиземноморие, увеличавайки напрежението в района. Работите по изследване за петрол и газ ще продължат до 12 септември. Съответното уведомление е отправено предходната вечер, 31 август, от командването на турските военноморски сили. „ Оруч Рейс “ е предпазен от специфична турска флотилия. По-рано Анкара уточни крайния период на задачата за 1 септември.

Решението беше взето от турската страна, откакто предишния понеделник чиновници на Европейския съюз приканиха страните в разпалилия се спор към разговор с Анкара и в това време желаеха да се въздържат от едностранни стъпки в Източното Средиземноморие.

Гръцкото външно министерство разгласи удължаването на турската изследователска задача нелегално и прикани прилежащата страна да предприеме незабавни стъпки за деескалация на обстановката и да продължи да работи за обезпечаване на непоклатимост в района, оповестява " Фокус ".

Франция се причисли към военни учения с Италия, Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие от 26 до 28 август. По-рано военното ведомство на най-голямата страна в Западна Европа изясни, че три френски многофункционални изтребители Rafale и една фрегата с хеликоптер на борда са станали част от взаимни маневри.

По-рано Гърция и Турция оповестиха военни учения в Източното Средиземноморие, в региона сред Кипър и Крит. Турция претендира за някои морски зони според съглашение, което подписа с либийското Правителство на националното единодушие (ПНС) през ноември 2019 година

През август Гърция и Египет подписаха лично съглашение за делинеация на техните изключителни стопански зони в Източното Средиземноморие, което докара до засилена ескалация в района. Гърция упорства, че има изключителни права да оперира в региони на Средиземно море, където Турция се пробва да организира пробни сондажи в търсене на нови петролни и газови залежи.

Анкара от своя страна се базира на изискванията на съглашението, подписано с приетото от Организация на обединените нации либийско държавно управление в Триполи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР