Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу подложи на критика

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу подложи на критика
Коментари Харесай

Чавушоглу: Политиката на САЩ е заплаха за сигурността на Турция и Сирия


Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу подложи на рецензия Съединени американски щати, които не престават оръжейните доставки за отрядите на сирийското крило на ПКК, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Америка продължава да поддържа терористите от групировката YPG /въоръженото крило на Партията на демократичното единение PYD в Северна Сирия/ и по този начин слага под опасност освен сигурността на Турция, само че и бъдещето на Сирия. Това акцентира Чавушоглу в публикация под заглавие „ Как да се обезпечи мирът в Сирия “, оповестена в американския седмичник „ Нюзуик “, представен от Анадолската организация.

В текста се акцентира, че от дълго време е настъпило времето да се постави завършек на войната в Сирия, която продължава към този момент 7-а година и е предизвикала големи жертви и опустошения. „ Последствията от спора в Сирия са толкоз тежки, че от дълго време са надскочили рамките на всички прогнози. Конфликтът провокира доста по-тежка филантропична рецесия след Втората международна война и докара до възникването на световна опасност от тероризъм. Турция, която има 910 километра граница със Сирия, постави неимоверни старания за преустановяване на филантропичната рецесия и в битката с терористичната опасност в прилежащата страна. Положителният принос на Турция в това отношение няма аналог в света “, написа Чавушоглу. Той отбелязва, че Турция е отворила границата си за сирийските бежанци още в самото начало на спора и се е оказала страната, предоставила леговище на най-вече такива хора в света. Анкара похарчи 30 милиарда $ за издръжката на 3,4 млн. сирийски бежанци и подхваща ограничения за интеграцията им в обществото – с изключение на медицинските услуги и достъпа до обучение, те получават право и на труд, показва външният министър.

Насилието на терористите от YPG принуди 300 000 сирийски кюрди да избягат в Турция и те към момента не могат да се завърнат по домовете си, добавя той. „ Законен представител на ползите на сирийските кюрди е Кюрдският народен съвет на Сирия /ENKS/. Той взе участие в женевските договаряния и е включен в цифрата на участниците в идния Конгрес на сирийския народен разговор в Сочи “, акцентира Чавушоглу.

Авторът отбелязва, че продължаващите доставки на американски оръжия за терористите подрива опитите за обезпечаването на териториалната целокупност и мира в Сирия. Той още веднъж акцентира неверното решение да се употребява една терористична организация в битката с друга. Съединени американски щати би трябвало неотложно да поправят тази съдбовна неточност, упорства в публикацията си турският външен министър. Според него гаранциите за стабилно урегулиране в Сирия са вероятни само по пътя на политическите договаряния на интернационално ниво и осъществяването на резолюция №2254 на Съвета за сигурност при Организация на обединените нации. Само при осъществяването на тези две условия Конгресът на сирийския народен разговор в Сочи ще успее да добави женевския развой, което изисква градивното присъединяване в него на всички страни, написа Чавушоглу.

Вчера краткотрайно изпълняващият функционалността на дипломат на Съединени американски щати в Анкара Филип Коснет бе привикан в Министерството на външните работи, съгласно дипломатически източници на срещата е обсъждана рецесията в Сирия. Преди това съветският дипломат Алексей Ерхов и иранският Мухаммед Ибрахим Тахериан Фард също бяха извикани в министерството във връзка продължаващите офанзиви на силите на режима на Башар Асад в „ зоната за деескалация “ в провинция Идлиб в Северна Сирия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР