Турският министър на отбраната Хулуси Акар разкритикува САЩ за продължаващата

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар разкритикува САЩ за продължаващата
Коментари Харесай

Турската армия се ядоса на САЩ и попита: Кой е вашият съюзник?

Турският министър на защитата Хулуси Акар разкритикува Съединени американски щати за продължаващата им поддръжка към Отряда за национална самозащита (YPG) в Северна Сирия. Той съобщи, че не може да се реализира триумф в Близкия изток, в случай че се пренебрегва ролята и мястото на Турция, съобщи „ Хюриет дейли нюз”.

„ По един или различен метод можем да разгадаем проблемите със С-400 и Ф-35 със Съединени американски щати. Но не можем да отидем на никое място, без да решим казуса с YPG. Те настояват, че тя не е терористична организация “, сподели министърът на защитата Хулуси Акар. Турция преглежда YPG като въоръжено крило на терористичната Кюрдска работническа партия. Акар напомни, че доста американски учени, членове на гражданското общество и някогашни военнослужещи считат сирийския отряд за терористична организация, само че администрацията на Съединени американски щати продължава да доставя оръжие и военна техника на кюрдските бойци в Сирия.

Съединени американски щати от дълго време оказват политическа и военна поддръжка на YPG в битката против „ Ислямска държава” - макар мощните рецензии на Турция. „ Това е толкоз неправилно. Ние сме районна мощ с световно влияние. Координацията на Съединени американски щати с Турция в Близкия изток може да донесе триумф, което значи съдействие с Турция, а не с Отряда за национална самоотбрана”, съобщи турският боен министър. „ Съединени американски щати не могат да реализират нищо, като пренебрегват Турция. Затова би трябвало да изберат по-добре своя съдружник. Кой е вашият съдружник? ", попита Акар.

Макар да са съдружници в НАТО и дългогодишни стратегически сътрудници, сред Турция и Съединени американски щати през последните години породиха редица съществени проблеми. Заради покупката на съветски ракети С-400 американците извадиха Турция от програмата за стелт изтребителите Ф-35. Разногласия сред Анкара и Вашингтон имаше и след опита за боен прелом през 2016 година. Турция упрекна живеещия в Пенсилвания просветител Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча и изиска неговото изгонване, само че Съединени американски щати отхвърлиха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР