Турските власти смятат, че бомбеният атентат в неделя следобед на

...
Турските власти смятат, че бомбеният атентат в неделя следобед на
Коментари Харесай

Турция обвини ПКК за атентата в Истанбул

Турските управляващи считат, че бомбеният атентат в неделя следобяд на оживената туристическа улица " Истиклял " в Истанбул е дело на кюрдски сепаратисти, в това число настоящи в Сирия. Полицията в Истанбул задържа 46 души, измежду които и сирийката Ахлам Албашир, за която се счита, че е сложила взривното устройство. При разпита дамата е споделила, че е била обучавана от кюрдски бойци в Сирия и е влезнала в Турция от региона Африн в Северозападна Сирия. Телевизия ТРТ излъчи фрагменти по какъв начин полицията ескортира жена от апартамент след среднощна акция. При обиска били открити пари, злато и боеприпаси. Турските малките екрани излъчиха по-рано фрагменти на жена, която оставя пакет под издигната саксия за цветя в средата на улицата. Показано беше и видео от охранителни камери по какъв начин жена напуща региона, бягайки измежду вървящи умерено хора.
Според следствието следите водят към неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийския й клон " Сили за национална самозащита " (СНС)
" Според нашите оценки заповедта за офанзивата е пристигнала от Кобани, а причинителят е от Африн ", съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу. " В двата града работят интензивно членове на ПКК. Нашите открития сочат към ПКК/СНС ", добави той. Mинистърът сподели още, че извършителката е щяла да бъде отведена в Гърция, в случай че не е била хваната от турските управляващи. Той добави, че при техническото подслушване след нападението терористичната организация е издала указания тя да бъде убита.
" Те имаха проект да убият терористката и да ни попречат да разкрием цялата мрежа. Но нашите сили за сигурност не разрешиха въпросът да бъде затулен ", сподели Сойлу. Задържано е и лицето, натоварено със задачата да я ликвидира. 
Общо 81 души бяха ранени при нападението, лишило живота на шестима, измежду които две деца на 9 и 15 години. Сред потърпевшите е и 7-месечно бебе. Пострадали са и чужденци - двама сирийци и руснак, сърбин и мароканец. 
От името на страната си министър Сойлу отхвърли да одобри съболезнованията на Съединени американски щати . Турция упреква Съединените щати в поддръжка за СНС.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР