Турските власти съобщиха, че гръцката брегова охрана е стреляла по

...
Турските власти съобщиха, че гръцката брегова охрана е стреляла по
Коментари Харесай

Гръцката брегова охрана стреля предупредително по търговски кораб

Турските управляващи оповестиха, че гръцката брегова защита е стреляла по транспортен съд в интернационалните води, в северно Егейско море.

Случилото се бележи нова ескалация на напрежението сред двете страни членки на НАТО, откакто гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис упрекна прилежаща Турция в " тормоз ".

Накратко случката: Две гръцки лодки са разкрили огън по плаващ под флага на Коморските острови 93-метров товарен транспортен съд на име Anatolian . На плавателния съд имало 18 души екипаж и няма ранени.

Според чиновник на гръцкото министерство на корабоплаването корабът не подавал никакви сигнали и от гръцката брегова защита поискали той да спре, с цел да се качат на борда му за инспекция. Капитанът отказал , поради което което бреговата защита стреляла предупредително във въздуха, а не по кораба.
 Гърция желае от Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО да осъдят провокациите на Турция
Гърция желае от Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО да осъдят провокациите на Турция

Гърция предизвестява, че Турция излага на риск районната сигурност и непоклатимост с спор

Напрежението сред Гърция и Турция продължава да пораства. Преди идните избори през 2023 година турският президент Реджеп Тайип Ердоган ускори рецензиите си поради възходящото скупчване на гръцка военна мощ покрай турското крайбрежие. Ердоган не скрива раздразнението си и че Атина се радва на военна поддръжка от Запада.

От своя страна по време на Международния панаир в Солун гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи, че Гърция няма да отстъпи пред заканите.

Мицотакис прикани Турция да спре с " неисторическите си причини ", като акцентира, че Гърция споделя " не " на Ердоган и на заканите на страната му.

" Тормоз - йок ", разгласи гръцкият министър председател , употребявайки турската дума " йок ", с което искаше да подчертае, че на турската експанзия би трябвало да се постави край.

Гърция неведнъж е призовавала Турция да спре да слага под подозрение нейния суверенитет над Додеканезите - група острови край турското крайбрежие, измежду които Родос и Кос - които бяха отстъпени на Гърция от Италия след Втората международна война.

От турска страна упорстват, че Атина би трябвало да съблюдава мирния контракт от 1947 година, който разрешава на Гърция да има на Додеканезите единствено дребен контингент от бойци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР