Турските власти глобиха петте най-големи вериги супермаркети в страната, както

...
Турските власти глобиха петте най-големи вериги супермаркети в страната, както
Коментари Харесай

Турция глоби зверски големи супермаркети заради високите цени

Турските управляващи глобиха петте най-големи вериги супермаркети в страната, както и един снабдител с общо 2,7 милиарда лири (283 млн. долара) за нарушение на антитръстовото законодателство, написа вестник Daily Sabah.

Правителството подвигна мерника на огромните търговци на дребно, обвинявайки ги, че спекулативно покачват цените, с цел да печелят на гърба на елементарните хора.

Органът по конкуренция санкции комерсиалните вериги BIM, Migros, Carrefour, Şok Marketler и Yeni Mağazacılık (известен като A101), както и доставчика Savola Gıda с общо 2,7 милиарда турски лири за нарушение на антитръстовите разпореждания.

Регулаторът твърди, че фирмите са координирали цените на продуктите непосредствено или посредством снабдители по метод, който е в несъгласие с ползите на потребителите и са сключили картелни съглашения или координирани дейности. Засега не е ясно дали фирмите ще апелират.

BIM е санкциониран с 958,1 млн. турски лири (99,65 млн. долара), Migros 517,7 млн. турски лири (53,85 млн. долара), Carrefour 142,5 млн. турски лири (14,82 млн. долара) и Şok Marketler 384,4 млн. турски лири (40 млн. долара), се споделя в изказване на органа.

Дискаунтърът A101, който е втората най-голяма комерсиална верига в страната, и доставчикът Savola Gıda бяха санкционирани надлежно с 646,6 млн. турски лири (67,25 млн. долара) и 33,3 млн. турски лири (3,46 млн. долара). Глобите са избрани съгласно приходите, оповестени във финансовите доклади за 2020 година на шестте компании.
Цените в Турция порастват неудържимо



Турската стопанска система е в тежка рецесия - лирата от време на време се срутва, инфлацията пораства и изяжда спестяванията, всичко нараства, а от ден на ден хора едвам свързват двата края.

По публични данни храните са поскъпнали с 30%, само че търговци настояват, че единствено за година цените са се удвоили. Обезценяването на турската лира съществено покачва цената на торовете и горивата в страната. Това оскъпява и храните, защото земеделците продават по-скъпо, а и цената на превоза на стоките се подвига. Инфлацията се подклажда и от растящите цени на водата, тока и газа, както и на съществени строителни материали.

На този декор турските управляващи водят гневна борба за ограничение на цените и хвърлят цялата виновност върху огромните търговски вериги, които държат близо 80% от пазара. Президентът Реджеп Ердоган даде обещание, че управляващите ще спрат " несъразмерното повишаване на цените по рафтовете ". Той подсигурява, че ще бъдат снижени разноските и ще се води битка против търгашите.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:





Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР