Турските лихвени проценти ще продължат да бъдат намалявани, каза президентът

...
Турските лихвени проценти ще продължат да бъдат намалявани, каза президентът
Коментари Харесай

Ердоган: Турската икономика ще процъфтява


Турските лихвени проценти ще продължат да бъдат намалявани, сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на изявление във вторник, като се аргументира с това, че една стопанска система, която не зависи от краткосрочни задгранични пари в брой, може да процъфтява от локалното и експорт, оповестява Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria .

По-евтините пари ще подтикват производството, ще основат работни места и ще забавят потребителската инфлация, която сега е четири пъти над формалната цел от 5%, а валутата в последна сметка ще се ускори, сподели Ердоган в изявление за държавната телевизия TRT. Лирата падна до рекордно ниско равнище след изявлението на турския президент. Тя бележи спад с цели 8,1% до 13,9519 по отношение на щатския $.

Турция няма да се пробва да притегли финансови потоци, които оставят стопанската система ѝ на милостта на „ горещите пари “ или вложения, които могат да бъдат бързо изтеглени, сподели още Ердоган. Неговите обещания сложиха турската централна банка в неловко състояние, откакто формалните лица обявиха, че обмислят прекратяването на намаляването на лихвените проценти най-рано през декември. Въпреки това турската лира загуби съвсем 28% от цената си, откогато през септември банката стартира сегашния си цикъл на облекчение и намали базовия лихвен % надолу с 4 процентни пункта до 15%.

Ценови шокове



Ердоган направи изказването доскоро повече от седмица, като настоя за по-ниски лихвени проценти, с цел да подтиква растежа и да съживи намаляващата си известност преди вота през 2023 година Настояването за по-ниски разноски по заеми не е нещо ново за турския президент. Неговото съмнение, че по-евтините пари забавят инфлацията, се опълчва на главните стопански теории. В предишното стимулирането на кредитен напредък преди избори е било работеща процедура.

Натрупващото се влияние на тази политика, възходящите неравенства в приходите и вредите, нанесени от Covid, значат, че този път евентуалните обществени разноски ще бъдат доста по-големи. Ценовите шокове вследствие на свободното рухване на лирата вършат живота в Турция по-скъп. Продължаването на остарели политики, учредени на „ подправени “ предпоставки, единствено би изострило тези проблеми, счита Ердоган. „ Наложената ни политика на високи лихви не е ново събитие “, сподели той. „ Това е модел, който унищожава вътрешното произвеждане и прави структурната инфлация непрекъсната посредством увеличение на индустриалните разноски. Ние слагаме завършек на тази порочна процедура “.

Правителството работи по две стратегии за поддръжка, ориентирани към основаване на 50 000 нови работни места за намаляване на икономическата обстановка, добави още Ердоган. Частните компании ще получат 50 милиарда лири под формата на нови заеми по една от стратегиите, поддържани от фонда за гарантиране на заеми. Лихвените проценти по заемите ще бъдат с цели 7 процентни пункта по-ниски от пазарните равнища, което ще способства за предстоящ растеж от 10% на брутния вътрешен артикул на Турция през тази година.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР