Турски подизпълнител заплашва със съдебни действия срещу руската държавна компания

...
Турски подизпълнител заплашва със съдебни действия срещу руската държавна компания
Коментари Харесай

Турската АЕЦ е под заплаха! Турция заплашва да съди Русия

Турски подизпълнител заплашва със правосъдни дейности против съветската държавна компания в областта на нуклеарната енергетика " Росатом “ поради замяната му с различен строител за оставащата работа по първата турска атомна електроцентрала " Аккую “, заяви " Дейли сабах “, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Аккую Нюклеер “, турското поделение на " Росатом “, което построява четири реактора на брега на Средиземно море, разгласи в събота, че приключва контракта си с турската компания " И Дже Ичташ “ и че е подписала контракт за инженеринг, строителство и доставка с " ТСМ Енержи “. Според турския търговски указател основаната в Мерсин " ТСМ Енержи “ е благосъстоятелност на три компании със седалище в Русия. В понеделник " И Дже Ичташ “ дефинира решението като нелегално и даде да се разбере, че ще се обърне към съда. Компанията упрекна " Росатом “, че се пробва „ да ограничи турското корпоративно наличие “ в плана за АЕЦ " Аккую “.

Според " И Дже Ичташ “ разногласието може да забави строителството. В известието на компанията се споделя още, че „ ТСМ Енержи “ е компания с лимитирана отговорност, която няма потенциал да довърши обекта. Според " Росатом “ обаче замяната на подизпълнителите няма да докара до забавяния.

" И Дже Ичташ “ разгласи, че ще се обърне към арбитражния съд в Лондон, както и че ще предприеме правни дейности в Турция. Това се споделя в известие на компанията, оповестено от " Блумбърг “. Турското държавно управление възнамерява да вкара в употреба първия реактор на АЕЦ " Аккую “ в средата на 2023 година, когато се означават 100 години от провъзгласяването на Република Турция.

Останалите три реактора би трябвало да стартират работа до края на 2026 година – по един всяка година, с което общата конфигурирана мощ на централата ще доближи до 4800 мегавата. След завършването си тя би трябвало да покрива до 10 % от вътрешното ползване на електрическа енергия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР