Турската Партия на националистическото действие (ПНД) обяви, че ще подкрепи

...
Турската Партия на националистическото действие (ПНД) обяви, че ще подкрепи
Коментари Харесай

Турските националисти ще подкрепят Ердоган за президент догодина

Турската Партия на националистическото деяние (ПНД) разгласи, че ще поддържа президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите следващата година, предадоха турски медии и " Ройтерс ".

ПНД, която се показва като опозиционна партия и не е във властта, поддържаше Ердоган и в акцията за противоречивия референдум за въвеждане на президентска република и други конституционни промени през април предходната година (въпреки че част от гласоподавателите не споделяха тази позиция). Според анализатори това е помогнало да победи акцията за " да " с дребна преднина (51.4%).

Изборите през ноември 2019 година - както за държавен глава, по този начин и за парламент - са основни, тъй като след вота ще се утвърди и новата политическа система на Турция. Лидерът на ПНД Девлет Бахчели сподели, че партията " няма да излиза със собствен кандидат-президент " и " ще реши да поддържа Ердоган в президентските избори ".

Според Бахчели обаче e належащо да се понижи минималният предел от 10%, изискван за влизане в Народното събрание. На това искане нямаше незабавна реакция от турските управляващи, въпреки вицепремиерът Бекир Боздаг да приветства решението на ПНД да не показват личен претендент. На изборите през ноември 2015 година партията взе 11.9% от вота, като загуби 4.29 процентни пункта от поддръжката си по отношение на вота няколко месеца по-рано.

" Ройтерс " отбелязва, че измежду компликациите пред партията е предизвикателство от новата политическа организация - " Добра партия " - на някогашния националистически кадър, в миналото и вътрешен министър, Мерал Акшенер, която се прочу предходната година с пропагандата си за " не " в референдума. Социологическо изследване от последните седмици дава на новата партия късмет да вземе гласове от ПНД, чиято поддръжка следователно може да падне под 10-процентния предел. Това не би било за пръв път в най-новата турска история - през 2002 година резултатът ѝ е под 9.5%, откакто през 1999 година получава съвсем двойно по-голям резултат.

Създадена през 60-те години на предишния век от някогашния боен Алпарслан Тюркеш като крайнодясна партия с пантурански залитания и остри позиции по кюрдския въпрос, тя преди десетилетия е обвързвана със " Сивите вълци " - формация, влизала в кървави конфликти с левичарски организации по улиците на Турция. Мехмет Али Агджа, опитал да убие папа Йоан Павел Втори през 1981 година, също е някогашен член на организацията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (347)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР