Турската лира се срина с цели 7% само за няколко

...
Турската лира се срина с цели 7% само за няколко
Коментари Харесай

Нов срив на турска лира, вече се разменя за жълти стотинки

Турската лира се срина с цели 7% единствено за няколко минути тази заран до нов връх от близо 15 лири за един американски $.

Това прави по-малко от 12 български стотинки за една лира. Търговците са обхванати от терзания по отношение на рисковата нова икономическа политика на президента Тайип Ердоган и вероятностите за ново понижаване на лихвите в четвъртък, заяви " Блумбърг ". 

Внезапният спад остави валутата с половината от цената, която имаше в края на предходната година, подхранвайки инфлацията в огромна разрастваща се пазарна стопанска система, която мощно зависи от вноса. Преди това централната банка поддържаше лирата под равнището от 14,0, като се намеси на валутния пазар три пъти през последните две седмици посредством продажба на долари. Банката не е оповестила нови интервенции за тази седмица. 

 Очаква се централната банка на Турция да понижи лихвения си % със 100 базисни пункта до 14% тази седмица, сподели изследване на „ Ройтерс “ в петък, макар че инфлацията се повиши до 21,3% предишния месец. Инвеститорите и бизнесът са загрижени за неотдавнашните нападателни парични облекчения, при които централната банка, под натиска на Ердоган, понижи лихвения си % с 400 базисни пункта от септември насам.

Ердоган неведнъж се застъпваше за понижаване на лихвите, защото предизвиква нов стопански проект, даващ приоритет на икономическия напредък, заемите, производството и износа, макар необятно публикуваните рецензии към политиката от икономисти и опозиционни политици. 

Миналата седмица S&P Global Ratings намали вероятността пред кредитния рейтинг на Турция до „ негативна “ поради отслабването на националната валута и възходящата инфлация. Рейтинговата организация показва, че двата фактора съставляват опасности за съществено задлъжнялата стопанска система. 

Рейтингът на Турция съгласно S&P е B+, четири степени под капиталовия клас. Подобен е присъден да вземем за пример на Боливия и Оман.

Негативната вероятност значи, че в идващите 12 месеца може да се стигне и до намаление на самия кредитен рейтинг.

„ Намалението на лихвите и забележителното обезценяване на турската лира ще окажат поддръжка на инфлацията, която на годишна база може да доближи до 30% при започване на 2022 година, както и ще усили недостига “, допълват от S&P.

Лирата се е намалила с 48% по отношение на $ тази година и е най-зле представящата се валута на разрастващите се пазари. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР