Турската фирма Baykar“ е доставила 20 въоръжени безпилотни самолета (дронове)

...
Турската фирма Baykar“ е доставила 20 въоръжени безпилотни самолета (дронове)
Коментари Харесай

Турция продаде 20 дрона TB2 на ОАЕ

Турската компания „ Baykar “ е доставила 20 въоръжени безпилотни самолета (дронове) на Обединените арабски емирства този месец. Възможно е да продаде още, оповестиха двама турски източници на Ройтерс.

Международното търсене на дроновете на „ Baykar “ набъбна след въздействието им върху споровете в Сирия, Украйна и Либия.

Обединените арабски емирства и техният съдружник Саудитска Арабия се надяват да употребяват доближаването си с Турция. Целта им е опълчване на възходящото предизвикателство от страна на Иран и неговите проксита.

Двете арабски страни понасят офанзиви с дронове против градове и петролни уреди, за които упрекват обвързваните с Иран бойци хути в Йемен.

Според източник на Ройтерс Абу Даби и Рияд са преговаряляи за придобиване на дронове „ Bayraktar TB2 “ от Анкара. " По време на договарянията с ОАЕ те взеха решение бързо да доставят 20 въоръжени дрона ", сподели източникът и добави, че те са били трансферирани по-рано този месец.

Високопоставен турски чиновник е удостоверил, че Турция е доставила някои безпилотни самолети на Обединените арабски емирства и че ОАЕ търсят още. Саудитска Арабия също желае да закупи дронове и да сътвори фабрика за производството им, сподели служителят.

Служителят съобщи, че „ Baykar ” преглежда саудитското искане, само че това е стратегическо решение на президента Тайип Ердоган. Той добави, че други въпроси, като саудитските вложения в Турция, " не се движат толкоз бързо, колкото е допустимо ".

Единствените други индустриални мощности на компанията отвън Турция се построяват в Украйна.

Понастоящем компанията създава по 20 дрона „ Bayraktar TB2 “ месечно.

" Има поръчки за въоръжени дронове от доста страни и райони ", сподели висшият турски чиновник. " Някои страни, които са ги закупили, насочат спомагателни претенции. Те са доста удовлетворени от резултатите... само че механически не е допустимо да се задоволи цялото търсене ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР