Турската армия започна нова офанзива по суша и по въздуха

...
Турската армия започна нова офанзива по суша и по въздуха
Коментари Харесай

Турция атакува кюрдите в Северен Ирак

Турската войска стартира нова атака по суша и по въздуха против неразрешената Кюрдска работническа партия ПКК в Северен Ирак. Както заяви мистърът на защитата Хулуси Акар, в офанзивата против три района наоколо до турската граница са били употребявани дронове и хеликоптери. В идващите дни следва акцията да стане и по-интензивна.

Анкара аргументира дейностите си със отбраната от терористични напедения и с правото на самозащита. До момента за жертви не се оповестява. Говорител на ПКК сподели пред организация " Франс прес ", че имало " интензивни борби " сред турската войска и военното крило на ПКК. Турските военни елементи се пробвали " да стоварят бойци с хеликоптери и да напреднат навътре в страната ".

ПКК е включена в листата с терористични организации на Турция, Европа и Съединени американски щати. Военната интервенция се концентрира в районите Метина, Зап и Авашин-Басян в Северен Ирак. Турската войска постоянно нападна центрове за образование и военни бази на кюрдските милиции в северноиракския район Синджар, както и в планините по иракско-турската граница.

За попречване на нахлуване?

Главната квартира на ПКК се намира в северноиракските планини Кандил. Анкара от време на време подхваща военни дейности против позиции на ПКК в Югоизточна Турция, на които ПКК на собствен ред отвръща. По данни на турското министерство на защитата, най-новата атака била предопределена да предотврати нахлуване на ПКК в Турция. Тя била координирана с " приятелите и съдружниците ".

Офанзивата стартира единствено няколко дни след визитата на държавния началник на самостоятелния кюрдски район в Ирак - Масрур Барзани - в Турция. Предполага се, че Барзани е бел осведомен за подготвяната военна акция. След срещата си с турския министър председател Реджеп Тайип Ердоган Барзани даде позитивна оценка на " разширението на съдействието " с Турция " за поощряване на сигурността и стабилността " в Северен Ирак.

Конфликтът с ПКК се води от 1984-а година - от този момент насам кюрдите се борят за повече автономност в Югоизточна Турция. Жертвите на спора досега са над 40 000.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР