Туроператори от Източна Европа продават популярната туристическа дестинация Тунис като

...
Туроператори от Източна Европа продават популярната туристическа дестинация Тунис като
Коментари Харесай

На почивка в Тунис, въпреки пандемията. И българи са тръгнали натам

Туроператори от Източна Европа продават известната туристическа дестинация Тунис като място, където можете да отидете на море без ограничавания поради пандемията. Вярно ли е това обаче?

Тунис надалеч не се е преборил с ковид, само че на Международното летище Енфида - Хамамет идват чартърни полети, цялостни с туристи. Те желаят да стигнат до световноизвестните плажове край Сус, Хамамет и Джерба. Топлинни камери мерят температурата на идващите, чиновниците на летището носят маски и бели престилки.

Туристите са главно от Русия и Източна Европа

От началото на април Тунис посреща десетки полети седмично. Сред известните градове, от които идват пасажери, са Москва и Прага - туристите идват най-вече от Русия и Източна Европа. Един от тях е Андрей Радиокове, който каца от съветската столица. “Турция затвори границите и ние взехме решение да дойдем в Тунис, който е отворен за туристи от Русия ", споделя той.

22-годишният Серафим Стойновски от България удостоверява, че обстановката в Тунис е доста по-различна от други страни. Тук можеш да се насладиш умерено на пясъчните плажове и на развлеченията, които хотелските комплекси оферират. “Българските туроператори ни споделиха, че рестрикциите тук не са толкоз тежки, колкото в други държави”, споделя Стойновски. “Затова взехме решение да дойдем в Тунис. Можеш да се разхождаш, да отидеш на ресторант, да пиеш кафе - такива работи. Тук това не е проблем.”

Но пандемията в Тунис надалеч не е отминала. Когато в края на април страната отвори своите граници за туристи, броят на умрелите след заразяване с Ковид (общо е над 12 хиляди) беше достигнал рекордни стойности. В лечебните заведения кислородът не доближаваше и при започване на май беше разгласен цялостен локдаун за една седмица. Но все пак смели туристи не престават да идват в страната, даже и без да са имунизирани. За да си спестят едноседмичната карантина те би трябвало да покажат единствено един отрицателен PCR тест.

Сериозни стопански компликации

Туристическият отрасъл е удовлетворен от тези ограничения. Тунис е в икономическа рецесия и отварянето за задгранични туристи е единственият път, по който може да бъде избавен летният сезон. Много фамилии зависят от туризма. Голяма част от тях месеци наред бяха без работа - спасители, продавачи на сувенири, туристически гидове и доста други.

И въпреки всичко на туризма са наложени ограничавания - хотелите имат право да работят с потенциал до 50 % и към този момент имат проблеми, споделя Адел, който е заместник-директор на хотелски комплекс в Сус. В неговия хотел нормално работят до 270 чиновници, сега ангажирани са едвам 120. “Нашият хотел има потенциал за 1200 посетители, само че поради коронавирусната пандемия от здравното министерство ни позволяват да одобряваме до 600 души. Когато не работите с цялостен потенциал, автоматизирано би трябвало да намалите и броя на чиновниците.”

Сус от години се бори да върне туристите назад. Терористичните офанзиви през 2015 година сложиха целия отрасъл на колене. Туризмът беше почнал постепенно да се възвръща, само че настъпи пандемията.

Недостиг на ваксини

Според формалната статистика, туризмът в Тунис се е свил с над 50 %. Таофик Гайед, районен комисар по туризма в Сус, се надява тази година да дойдат най-малко един милион туристи. През 2019-а те са били 9 милион. “На 29 април посрещнахме първия полет на летище Енфида - Хамамет. Следващата седмица имаше повече от пет полета, а тази седмица към този момент към 10. Надяваме се да продължи по този начин и потокът от туристи да се усилва с всяка минала седмица.”

За доста хора в Тунис потребността от работа е по-голяма от страха от заразяване. Но не липсват терзания, изяснява Адел. “Нашите чиновници не са имунизирани. Персоналът се усеща неспокойно, тъй като приема хора от Тунис или от чужбина, които може да са имунизирани, само че може и да не са”. Едва два % от тунизийците са ваксинирани против Ковид-19. В доста африкански страни липсват задоволително ваксини. В същото време нараства страхът от разновидности, които могат да се окажат изключително рискови и за младото потомство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР